• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ο ΓΙΑΧΒΕ ΖΕΙ» – Ισραηλινός πολιτικός, θέλει να εφαρμόσει τον Μωσαϊκό νόμο

«Ο ΓΙΑΧΒΕ ΖΕΙ» – Ισραηλινός πολιτικός, θέλει να εφαρμόσει τον Μωσαϊκό νόμο

Ο Ισραηλινός βουλευτής Μπετζαλέλ Σμότριτς,

ο επικεφαλής ενός εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που επιθυμεί να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα ο μωσαϊκός νόμος, όπως την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

Σχόλιο: Στην Παλαιά διαθήκη, υπάρχουν ολόκληρα κεφάλαια αφιερωμένα στις θυσίες ζώων, όπως υπάρχουν και σημεία στα οποία ο Θεός εμφανίζεται ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ. Η Παλαιά διαθήκη, είναι…Ιερή ακόμα και στην δική μας Θρησκεία, απλά προφανώς δεν «εφαρμόζει» τις…διδαχές της.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Δευτ. 19,13 οὐ φείσεται ὁ ὀφθαλμός σου ἐπ᾿ αὐτῷ καὶ καθαριεῖς τὸ αἷμα τὸ ἀναίτιον ἐξ Ἰσραήλ, καὶ εὖ σοι ἔσται.

Δείτε ακόμα ένα παράδειγμα: Δευτ. 16,2 καὶ θύσεις τὸ πάσχα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σου πρόβατα καὶ βόας ἐν τῷ τόπῳ, ᾧ ἐὰν ἐκλέξηται Κύριος ὁ Θεός σου αὐτὸν ἐπικληθῆναι τὸ ὄνομα αὐτοῦ ἐκεῖ.

Συνεχίζουμε:

Ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 17 Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέλυσε τους υπουργούς Παιδείας (Ναφταλί Μπένετ) και Δικαιοσύνης (Αγιελέτ Σάκεντ) οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο.

Ο Σμότριτς, του οποίου το κόμμα Εβραϊκή Εστία μετέχει στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, κατέστησε σαφές ότι προσβλέπει να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Θα ήθελε, μακροπρόθεσμα, το εβραϊκό κράτος να διέπεται από τους νόμους της Τορά”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Καν.

Ο Σμότρις είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ενωμένη Δεξιά”, στο οποίο μετέχουν δύο θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα. Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κέρδισε πέντε έδρες στην Κνεσέτ και επρόκειτο να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Η αρχηγός του αριστερού κόμματος Μερέτζ κάλεσε αμέσως τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να εμποδίσει τον μελλοντικό διορισμό του Σμότριτς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. “Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τεθεί σε κίνδυνο η ισραηλινή δημοκρατία”, έγραψε η Ταμάρ Ζάντμπεργκ.

Από την πλευρά του, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του λαϊκού εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένιου –δυνητικός εταίρος του Νετανιάχου– διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα εμποδίσει τη μετατροπή του κράτους σε θεοκρατικό.

Ο Σμότριτς, ο οποίος είναι ορθόδοξος εβραίος, είπε πάντως ότι μια τέτοια αλλαγή δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά από τη βούληση του εβραϊκού λαού. Αναφερόμενος μάλιστα στους βιβλικούς βασιλείς του Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα να ξαναγίνει η χώρα όπως ήταν “την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα”. Διευκρίνισε επίσης ότι ο θρησκευτικός νόμος που ονειρεύεται να εφαρμόσει θα ήταν “προσαρμοσμένος στην εποχή, στις προκλήσεις, στην οικονομία και την κοινωνία του 2019”.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!

photo:pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.