• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Άνθιμος Αλεξανδρούπολης – Κάνει λόγο για «πολιτιστική ενοποίηση» στα Βαλκάνια

Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Άνθιμος Αλεξανδρούπολης – Κάνει λόγο για «πολιτιστική ενοποίηση» στα Βαλκάνια

Θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, πήρε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Άνθιμος, γεμίζοντας θλίψη πολλούς Έλληνες.

Παράλληλα, μίλησε για πολιτιστική ενοποίηση στα Βαλκάνια, όρος που ενδεχόμενα «κρλυβει» πολλούς κινδύνους με το βλέμμα στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” ανέφερε, μεταξύ άλλων:

-Πώς κρίνετε τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα συλλαλητήρια του λαού;

Το έχω ξαναπεί∙ όσοι λοιδόρησαν τα συλλαλητήρια, κακώς έκαναν∙ όπως κακώς κάνουν και όσοι τα συνεχίζουν. Στα Βαλκάνια, οποιαδήποτε «συμφωνία» είναι καλύτερη από την «μη συμφωνία». Για την συγκεκριμένη, των Πρεσπών, φαίνεται ότι χρήζει βελτιώσεων, φυσικό είναι, όμως η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον πολιτικό μας κόσμο συλλήβδην, που «έπαιξε» μικρο-κομματικά παιχνίδια στην εθνικά πληγωμένη πλάτη μας. Ο λαός μας ήθελε την αλήθεια, όχι τον διχασμό! Δεν του άξιζε να διχαστεί σε εθνικόφρονες και μη!

Ζείτε σε μια ευαίσθητη περιοχή. Ποιό μήνυμα στέλνετε στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Η ευαισθησία στην τέχνη γεννά αριστουργήματα, όμως στην γεωστρατηγική δημιουργεί ηττοπάθειες. Γιατί, παρακαλώ, είναι ευαίσθητη η περιοχή μου; Από το βορρά πλέον δεν έχουμε να φοβόμαστε κανέναν, όλες οι Χώρες ανήκουν στους ίδιους υπερεθνικούς Οργανισμούς μ’ εμάς. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι τα βόρεια σύνορά μας δεν υφίστανται πια. Τα ανατολικά σύνορα δεν τα συζητάμε, εκτός αν αποφασίσουμε να εκμεταλλευτούμε το Αιγαίο.

Το μήνυμα που θα σας δώσω δεν είναι δικό μου, το έχετε ξανακούσει: να θυμηθούμε τα «σύνορα της καρδιάς μας». Όχι, βεβαίως, για γεωγραφική κατάκτηση, αλλά για πολιτιστική ενοποίηση. Είχε δίκιο ο Σεφέρης όταν έλεγε ότι «ελληνικό δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται από την πλατεία Συντάγματος».

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...