• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • Τσίπρας και Ιερώνυμος αποφασίζουν για την «ουδετερόθρησκη» Ελλάδα: Μιλούν για «ιστορική συμφωνία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τσίπρας και Ιερώνυμος αποφασίζουν για την «ουδετερόθρησκη» Ελλάδα: Μιλούν για «ιστορική συμφωνία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το el.gr δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον πλέον άμεσο τ΄ροπο.

Ενημέρωση 19:50

Για «ιστορική συμφωνία» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις από κοινού του δηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο:

«Mε τον Ιερώνυμο βρισκόμαστε μπροστά σε μία συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα. Είναι μία συμφωνία προς όφελος και των δύο πλευρών.

Θα ήθελα να διαβάσω το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο καταλήξαμε σήμερα. 

Σήμερα επιχειρούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος επ’ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας»

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός, αφού διάβασε το κοινό ανακοινωθέν ευχαρίστησε τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας για την συμβολή του στην σημερινή συμφωνία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ένα καυστικό σχόλιο για τα περί αποκαθήλωσης των ιερών συμβόλων (π.χ. του σταυρού), κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα.»

Πάνω στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο ‘Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

Στον αντίποδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «ιστορική στιγμή» και σε ειδική αναφορά για την Συνταγματική Αναθεώρηση ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία Τσίπρα να μείνει το προίμιο του Συντάγματος «όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

«Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ’αυτή την ιστορική στιγμή σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει.

Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες.

Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.

Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού»

 

Σχόλιο el.gr: Ο Χριστός (όπως εξάλλου αναμενόταν) δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά σε μία κατά τα άλλα…ιστορική συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους.

 

Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν:

Εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:

-Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
-Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
-Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
-Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
-Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
-Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
-Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
-Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
-Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
-Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
-Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
-Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
-Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
-Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

 

 

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ανδρών:

 

===========================================================================

Ενημέρωση 18:53

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το διμερές σύμφωνο που αναμένεται να επικυρωθεί ακόμη και σήμερα θα συμπεριλαμβάνει ειδική ρύθμιση για τα περιουσιακά της Εκκλησίας όσο δε και το μισθολογικό.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 10.000 ιερείς θα πάψουν πλέον να θεωρούνται ως  «δημόσιοι υπάλληλοι» και θα πληρώνονται αποκλειστικά από τα ταμεία της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εκτός των άλλων αναμένεται να συσταθεί εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία.

Μεγάλη είναι η αγωνία επίσης αναφορικά με τις συζητήσεις γύρω από το «ουδετερόθρησκο» κράτος και αν αυτό το μείζον ζήτημα θα συμπεριλαμβάνεται στο περιβόητο Σύμφωνο.

 

==========================================================================

 

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να αρχίσει η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας   πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 17.53 συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

Mάλιστα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα παραδώσει στον Τσίπρα και υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας, όπως αυτές κωδικοποιούνται μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ό,τι αφορά την Εκκλησία.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης μάλιστα αναμένονται και δηλώσεις.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να προχωρήσουν με διμερές Σύμφωνο στον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις γεμάτες υπονοούμενα για τον δρόμο….συμφιλίωσης που θα ακολουθήσει η Εκκλησία με την κυβέρνηση:

«Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλοι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. 

Είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα».

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε “θρησκευτικά ουδέτερος”. Δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα μας πει». «Εχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα την πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα»

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...