• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως η κρίση στην Τουρκία επισπεύδει το άνοιγμα του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως η κρίση στην Τουρκία επισπεύδει το άνοιγμα του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα αν μη τι άλλο χαρμόσυνο νέο για τους Έλληνες του Πόντου που ενδεχομένως να συνοδεύεται και από μία έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι.

Βάσιμες ελπίδες ότι θα ανοίξει εκ νέου το ιστορικό μοναστήρι Παναγία Σουμελά, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, αναφερόμενος στις εργασίες αναστήλωσης και στήριξης της ιστορικής μονής οι οποίες έχουν κρατήσει σχεδόν πέντε χρόνια.

Μάλιστα μονή επρόκειτο να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ερσόι, η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία αλλά και λόγω του δύσβατου της βραχώδους αυτής περιοχής.

Η πρόσβαση στα προβληματικά σημεία όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων γίνεται μόνο με ειδικά συνεργεία ορειβατών, είπε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει επιτάχυνση των εργασιών ώστε η Μονή Σουμελά να ανοίξει τη φετινή σεζόν, ίσως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια του καναλιού OPEN, Mαρία Ζαχαράκη, αποκάλυψε πως η τουρκική κυβέρνηση πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να ανοίξει νωρίτερα από το αναμενόμενο ο τουρισμός σε όλο το μήκος της Τουρκίας.

Αυτού του είδους οι κινήσεις για την άμεση προσέλκυση ξένου χρήματος εν μέσω κρίσης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν εκτός το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο των Ελλήνων.

Ενδεικτικό είναι πως το μοναστήρι δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελώντας φυσικά μία ζωτική πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

Στα πλάνα του Φαναριού και του αρμόδιου τουρκικού Υπουργείου βρίσκεται και η πιθανή τέλεση Λειτουργίας εντός του μοναστηριού τον Δεκαπενταύγουστο από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη:

Στην ενημερωτική εκπομπή του Open «Open Eλλάδα» μίλησε μεταξύ άλλων για το ζήτημα και ο Μητροπολίτης Δράμας, εξηγώντας πως το σχέδιο των Τούρκων είναι να εκμεταλλευτούν όλα τα μνημεία της χώρας τους με σκοπό την προσέλκυση τουριστών:

(φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •