• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παγκόσμια κατακραυγή κατά των Τούρκων για την Αγία Σοφία – Ρωσική Εκκλησία: «Nα μην επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα»

Παγκόσμια κατακραυγή κατά των Τούρκων για την Αγία Σοφία – Ρωσική Εκκλησία: «Nα μην επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα»

church
Μία σειρά από χώρες, οργανισμούς και εκκλησίες αποδοκιμάζουν τον Ερντογάν.

Στις παγκόσμιες αντιδράσεις για την διαφαινόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήρθε να προστεθεί η παρέμβαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του πατριαρχείου της Μόσχας, αποκάλεσε «απαράδεκτη» την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο ίδιος κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για επιστροφή στο μεσαίωνα συμπληρώνοντας:

«Πιστεύουμε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Ζούμε σε έναν πολυθρησκευτικό κόσμο, ζούμε σε έναν κόσμο πολλών ομολογιών και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταλαβαίνει το κίνητρο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και πιστεύει η κίνηση αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία».

Είχε προηγηθεί πριν από μερικές μέρες ηχηρή παρέμβαση της Μόσχας μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος είχε εν ολίγοις απορρίψει την ιδέα μίας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, προσθέτοντας:

«Αναμένουμε οι όποιες αποφάσεις για το καθεστώς του μοναδικού αυτού μνημείου να έχουν μετρημένο χαρακτήρα και να λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

(φωτο:screenshot)