• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ομογένεια: Επαναλειτουργούν οι ναοί, αλλά με όρια στην παρουσία των πιστών

Ομογένεια: Επαναλειτουργούν οι ναοί, αλλά με όρια στην παρουσία των πιστών

Το lockdown υπ’ αριθμόν 5 και μία σειρά από αυστηρούς περιορισμούς που κράτησαν πολλούς ομογενείς μας κλεισμένους στο σπίτι για δύο εβδομάδες σχεδόν αφήνει πίσω της η Βικτώρια.

Αλλά αρκετά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, όπως και τις προηγούμενες φορές άλλωστε, καθώς ο κορονοϊός -ειδικά η μετάλλαξη «Δέλτα»- παραμένει σε έξαρση και επικίνδυνος.

Οι επισκέψεις συγγενών και φίλων στα σπίτια απαγορεύονται ακόμη, αλλά μία παρηγοριά για πολλούς συμπάροικους είναι η επαναλειτουργία των ναών, σε πιο «κανονικές» συνθήκες και όχι μόνο μέσω διαδικτύου.

Όπως εξήγησε στον «Νέο Κόσμο», ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Βασιλόπουλος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, βάσει των ανακοινώσεων του πολιτειακού πρωθυπουργού, Daniel Andrews, για την άρση του lockdown, στις εκκλησίες για τις λειτουργίες, θα επιτρέπονται έως 100 πιστοί, εντός.

Αυτό βέβαια για μεγάλους ναούς έως 400 τετραγωνικά μέτρα, καθώς είναι σε ισχύ το όριο ως προς τη χωρητικότητα, που επιτρέπει ένα άτομο ανά τέσσερα τ.μ.

Για εκκλησίες μικρότερες των 100 τ.μ. το όριο θα είναι 25 πιστοί.

Για εξωτερικούς χώρους (λίγο δύσκολο εν μέσω χειμώνα) επιτρέπονται έως 300 άτομα.

Θα πρέπει να γίνεται καταγραφή της παρουσίας των πιστών (μέσω του γνωστού πια στους περισσότερους κωδικού QR), αλλά να υπάρχει και άτομο υπεύθυνο για τον έλεγχο αν έγινε σωστά η καταχώρηση των στοιχείων (COVID Check-in Marshal).

Σημειωτέον, αυτό βοηθά τις Αρχές στον εντοπισμό και την ειδοποίηση όλων των κοντινών επαφών, γρήγορα, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος COVID-19 σε έναν χώρο, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού.

Καλό θα είναι να έρχεστε σε επικοινωνία με το ναό της ενορίας σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες.

Όσον αφορά στους γάμους και τις κηδείες, θα μπορούν να τελούνται, αλλά με όριο τα 50 άτομα παρευρισκόμενους, είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο. Θα πρέπει και πάλι να υπάρχει COVID Check-in Marshal.

Στο όριο των 50 ατόμων για τις κηδείες δε συμπεριλαμβάνονται βρέφη κάτω των 12 μηνών, καθώς και όσοι είναι απαραίτητοι για να τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή.

Στο όριο των 50 ατόμων για τους γάμους, συμπεριλαμβάνονται οι νεόνυμφοι και δύο μάρτυρες, αλλά όχι ο ιερέας και ο φωτογράφος.

Για όσους θέλουν να το γλεντήσουν μετά, καλό είναι να γνωρίζουν πως ο χορός, επί του παρόντος. απαγορεύεται.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.