• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι λεπτομέρειες μένουν για να καταστεί επίσημη η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Οι λεπτομέρειες μένουν για να καταστεί επίσημη η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Κατά την τριήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί τάπητος τέθηκε η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική Εκκλησία και το καταστατικό της.

 

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην σύνταξη του καταστατικού χάρτη της «Εκκλησίας της Ουκρανίας», με βάση και την απόφαση χορήγησης αυτοκεφαλίας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται «εν όψει της έκδοσης του πατριαρχικού και συνοδικού Τόμου» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το έγγραφο δεν καθορίζει την ημερομηνία της αυτοαποκαλούμενου «συμβουλίου ένωσης». Αρχικά αναμενόταν να οριστεί τον Δεκέμβριο. Οι αρχές του Κιέβου και η μη κανονική εκκλησία της Ουκρανίας αναμένουν να λάβουν τον τόμο σχετικά με την αυτοκεφαλία από την Κωνσταντινούπολη πριν το τέλος του έτους, αλλά ο τόμος μπορεί να παραληφθεί από ιέρεα της «ενωμένης εκκλησίας».

Η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια εκδήλωση.

Τον Οκτώβριο, η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία σήμερα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, την μη κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου (UOC-KP), η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποκαλούμενη Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

(Sputnik)