«Όχι δεν ξεσηκώθηκαν τα ράσα, ούτε κηρύξαμε πόλεμο, αλλά το χαρήκαμε»

Το σκεπτικό πίσω από τη βολή που πραγματοποίησαν ιερείς με όπλα της Εθνικής Φρουράς στο ανακαινισμένο πεδίο βολής στην περιοχή «Φανός» στον Πρωταρά, εξήγησε μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καρράς, τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν “ευλογεί” τον πόλεμο και αντικρούοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. “Το πεδίο βολής χρειαζόταν […]

Το σκεπτικό πίσω από τη βολή που πραγματοποίησαν ιερείς με όπλα της Εθνικής Φρουράς στο ανακαινισμένο πεδίο βολής στην περιοχή «Φανός» στον Πρωταρά, εξήγησε μιλώντας στο AlphaNewsLive ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καρράς, τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν “ευλογεί” τον πόλεμο και αντικρούοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

“Το πεδίο βολής χρειαζόταν κάποια αναβάθμιση και ανακαίνιση και συνέβαλε και ο Δήμος Παραλιμνίου και η Μητρόπολη σε αυτή την προσπάθεια του στρατού γιατί πάντα έχουμε καλές σχέσεις με το στράτευμα της επαρχίας και αλληλοβοηθούμαστε είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε ανάγκες που υπάρχουν”, εξήγησε.

“Έτσι με την αποπεράτωση των έργων ήταν μια φιλοφρονητική συνάντηση και εκδήλωση, να δούμε το χώρο κι έγινε και μια έτσι συμμετοχή κληρικών και στελεχών της Μητροπόλεως και κάποιων αξιωματικών σε μια τιμητική βολή, δεν ήταν ούτε άσκηση, ούτε κάτι άλλο. Μάλιστα ήταν και η μέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου που είναι στρατιωτικός Άγιος, ήταν στρατιωτικός.”

Σημείωσε επίσης ότι συμμετείχαν κάποιοι ιερείς στις βολές καθώς περισσότεροι έκαναν και τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν τη στράτευση, όπως ανέφερε.

“Υπηρετήσαμε κανονικά το στρατό μας κι εγώ προσωπικά ως Λοχίας. Κι έτσι γνωριζόμαστε και με τους αξιωματικούς οι οποίοι στα χρόνια τα δικά μας ήταν απλοί ανθυπολοχαγοί, τώρα είναι Διοικητές, Συνταγματάρχες κλπ. και μετά είχαμε ένα κέρασμα στην Παναγία την Παναγιώτισσα, αυτό ήταν το όλο θέμα.”

Απαντώντας στις επικρίσεις, αναφέρει πως η άποψη του κάθε ενός είναι σεβαστή, ωστόσο σε καμία περίπτωση η εκκλησία δεν τάσσεται υπέρ της βίας αλλά δεν έμεινε και αμέτοχη σε εθνοαπελευθερωτικούς αγώνες.

“Κάποιοι το παρεξήγησαν, ομολογώ δεν είναι η πλειοψηφία. Η πλειοψηφία το είδε πολύ απλό, φυσικό και καλό. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ναι ασφαλώς η εκκλησία δεν κηρύττει πόλεμο, ούτε είναι υπέρ των πολέμων ή της βίας, όμως η ιστορία μας, μας διδάσκει ότι η εκκλησία ήταν πάντα παρούσα ενεργά στους αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων της πατρίδας μας και με τη συμμετοχή και ιερέων και αρχιερέων κλπ. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι το μεμπτό, αντίθετα, είναι κάτι το οποίο μας τιμά διότι και οι ιερείς είναι πολίτες αυτού του τόπου, κάνουμε τη στρατιωτική μας θητεία, έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος μας. Δεν ξεκινούμε πόλεμο ή δεν λέμε “πάμε να κάνουμε πόλεμο”, ήταν κάτι πολύ απλό και εκείνοι που το παρεξήγησαν ίσως λάθος το είδαν, πάντως η άποψη του καθενός είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι “ξεσηκώθηκαν τα ράσα να κάνουν πόλεμο”, αυτά είναι ακραίες εκφράσεις. Ήταν κάτι πολύ απλό, πολύ όμορφο, το χαρήκαμε όλοι και ο κόσμος που το είδε το χάρηκε και οι στρατιώτες μας που είδαν ότι είμαστε κοντά τους. Υπάρχει αυτή η σχέση κληρικών και στρατού, δεν είναι κάτι που εγκαινιάσαμε εμείς.”

Όσον αφορά για το στόχο που είχαν απέναντί τους ενώ πυροβολούσαν;

“Απέναντι στο πεδίο βολής Φανού είναι το βουνό των Αγίων Σαράντα που υπάρχει το σπήλαιο που είναι εκκλησάκι και πολλά μικρά σπήλαια που ήταν ασκηταριά, δηλαδή στα παλιά χρόνια έμεναν μέσα ασκητές, μοναχοί που ασκήτευαν και αυτοί πολεμούσαν μέρα-νύχτα με τον μοναδικό εχθρό του ανθρώπου που είναι ο διάβολος. Αυτόν είχαμε απέναντί μας και κανέναν άλλον άνθρωπο.”

“Η Εκκλησία δεν ευλογεί τον πόλεμο αλλά στέκεται δίπλα, όπως στέκεται δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, στέκεται δίπλα και στα στρατευμένα νιάτα και τα στηρίζει”, κατέληξε.

EKKLSIAONLINE

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί