• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
  • Λέσβος: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην περιοχή της Καλλονής

Λέσβος: Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην περιοχή της Καλλονής

Ένα μοναδικής αξίας έργο, η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην περιοχή της Καλλονής

εντάχθηκε, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.117.800 ευρώ.

«Αξίζει πραγματικά και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους τους φορείς η προσπάθεια για να παραμείνει ζωντανή η Μονή Λειμώνος, η οποία, με τους μοναδικούς θησαυρούς που διαθέτει, αποτελεί πολύτιμη κιβωτό της Ορθοδοξίας για τον τόπο μας και την πατρίδα μας. Ευχαριστούμε θερμά τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Π. Τριανταφυλλίδη και τα στελέχη της υπηρεσίας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θόδωρος Βαλσαμίδης.

Το συνολικό έργο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού της Μονής Λειμώνος αποτελείται από τα εξής τέσσερα υποέργα:

– Στο υποέργο 1 (αποκατάσταση νεότερων πτερύγων Ιεράς Μονής Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης της πτέρυγας.

– Στο υποέργο 2 (αποκατάσταση καθολικού και κοιμητηριακής βασιλικής) θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης, μελέτη αποστραγγιστικού δικτύου, μελέτη συντήρησης τέμπλου και ξύλινων στοιχείων, μελέτη επικαιροποίησης μελέτης τοιχογραφιών) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες στατικής ενίσχυσης, οι εργασίες αποκατάστασης, καθώς και οι εργασίες συντήρησης.

– Στο ΰποέργο 3 (εκσυγχρονισμός Μουσείου Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες (μελέτη συντήρησης χειρόγραφων, μελέτη συντήρησης υφασμάτων, μελέτη συντήρησης εικόνων, μελέτη συντήρησης ξύλινων στοιχείων, μουσειογραφική μελέτη) και θα πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Λειμώνος με την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

– Στο υποέργο 4 (αποκατάσταση μεταβυζαντινής πτέρυγας Ιεράς Μονής Λειμώνος) θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες (τοπογραφική αποτύπωση, αρχιτεκτονική αποτύπωση, στατική μελέτη, μελέτη αποκατάστασης).

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu