Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

Το σχόλιο του κ. Αμβροσίου για την 25η Μαρτίου:


«Αγαπητοί μου, δεν θα σας κουράσω! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Μπαμπούνη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του. Βέβαια είσθε όρθιοι και καταπο-νείσθε, αλλά αξίζει για την Πατρίδα μας και να κουρασθούμε και να ιδρώσουμε σε μια εποχή, που κάποιοι άλλοι ιδρωκοπούν, για να την ξεγυμνώνουν και να την πολεμούν.

__Δείτε την συμβολή της Εκκλησίας όχι μόνον στην Επανάσταση αλλά και στους αγωνιστές. Ο κ. Καθηγητής αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, που έγινε εδώ στην Αγία Λαύρα στις 20 Μαρτίου του 1821. Είναι ένα ανακτίμητο ιστορικό κείμενο, που ο Θεός ευδόκησε να διασωθεί στον ξένο Τύπο. Στις 6 Ιουνίου 1821 στην Γαλλική Εφημερίδα «LE CONSTITUTIONNEL” των Παρισίων δημοσιεύθηκε η «Διακήρυξις του Γερμανού, Εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, προς τον Κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά, την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821»! Λίγες ημέρες αργότερα, δηλ. στις 11 Ιουνίου 1821 η Διακήρυξις δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα «TIMES” του Λονδίνου.

_Έτσι, λοιπόν, όσοι θέλουν να αρνηθούν τα γεγονότα του 1821 θα συντρίβωνται σ’ αυτό το ιστορικό στοιχείο, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός λέει στου αγωνιστές: «Φάτε καλά, (σ.σ. συγχωρέστε μου την έκφραση) δυναμώστε, καρδαμώστε, γιατί αύριο θα πάμε να καταλάβουμε την Πάτρα, να την ελευθερώσουμε. Είναι νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής! Πλήν όμως σας απαλλάσσω από τον κανόνα της νηστείας! Φάτε, ώστε να έχετε δυνάμεις!». Ιδού ακριβώς τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού: «Αύριον, ακολουθούντες τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η γή είναι ηγιασμένη από το αίμα του ενδόξου Μάρτυρος Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάση το θάρρος σας. Ίνα δε προστεθούν εις υμάς αι αναγκαίαι διά να αναζωογονηθήτε δυνάμεις, σας απαλλάσσω από την νηστείαν της Τεσσαρακοστής, την οποίαν τηρούμεν»!

__Αδελφοί μου, αυτή είναι η Εκκλησία μας! Μάννα στοργική, που φροντίζει για τον καθένα τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι, λοιπόν, δοξάζω τον Θεό, επειδή σήμερα, στα 40 χρόνια που είμαι Ποιμενάρχης εδώ, τόσο πλήθος, τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί μια τέτοια ημέρα στην Αγία Λαύρα! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου! Υποκλίνομαι σε όλους σας! Σας ευγνωμονώ, που ήρθατε εδώ μια τέτοια ημέρα! Κάποιος μάλιστα, ήλθε από πολύ μακρυά! Είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος, ο οποίος μας ήλθε από την Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής! Ήλθε κοντά μας με ολόκληρη την οικογένειά του! Νάτος! Καμαρώστε τον!

_Γεμάτος από συγκίνηση, θέλω να τελειώσουμε τραγουδώντας όλοι μαζί τον «απαγορευμένο» (!!!!) ύμνο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ»! Επαναλαμβάνω, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ!

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

  • Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

φωτο: EUROKINISSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •