σίγουρα δεν έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με άκρως ανορθόδοξη αρχιτεκτονική, που δεν συγκαταλέγεται σε κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία, η εικόνα της προκαλεί θαυμασμό και απορία για το πώς δημιουργήθηκε και τι αποτέλεσε την έμπνευση για την κατασκευή της.
Ο λόγος για το ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντίνεια, που συνδυάζει αρχαιότροπους ρυθμούς με στοιχειά βυζαντινών επιρροών στην αρχιτεκτονική του και συγκαταλέγεται στους πιο παράξενους παγκοσμίως, ενώ αποτελεί σίγουρα και την πιο ιδιαίτερη εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συναντάται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, στην Αρκαδία, και είναι αφιερωμένη στην Αγία Φωτεινή, καθώς αντικατοπτρίζει την σχέση της Αρκαδίας με το φως. Πιο συγκεκριμένα, το Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το όνομα Λυκάων, που είναι ο οικιστής της Αρκαδίας.

Η εκκλησία είναι χτισμένη από ντόπιες, φυσικές ύλες, όπως μάρμαρο, μέτρα και κεραμίδια, ενώ σε όλη την κατασκευή της δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου τσιμέντο.
Οι αγιογραφίες του ναού ακολουθούν την ίδια λογική, με τα πρόσωπα των αγιογραφιών να παραπέμπουν περισσότερο σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1972, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του έχει δημιουργηθεί ένα ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στους πολέμους, καθώς και το περίφημο φρέαρ του Ιακώβ, μία κρήνη με άκρως ιδιαίτερη κατασκευή.

(newsbeast)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό υπάρχει προσπάθεια από τους διεθνιστές να εξαπλωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο