Για «νέο σχίσμα» στην Ορθοδοξία κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας

Ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ζήτησε εκ νέου συνάντηση των αρχηγών των Εκκλησιών για να ξεπεραστεί το σχίσμα μετά την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο.


Μετά την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημιουργηθεί εξαρχία στην Αφρική, η οποία, σύμφωνα με την Αλβανική Εκκλησία, θα είναι η συνέχεια της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία, ο Αναστάσιος έκανε δημόσια έκκληση.


«Από την αρχή της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία έχουμε τονίσει, προφορικά και γραπτά, ότι ο χρόνος δεν θεραπεύει τις εκκλησιαστικές διαιρέσεις και τα σχίσματα, αλλά αντίθετα, τα βαθαίνει και τα εντείνει.

Η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει την εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους. Παράλληλα με το σχίσμα μεταξύ εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ουκρανών, δημιουργείται μια νέα διάσπαση στην ευαίσθητη αφρικανική ήπειρο, όπου τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται η ορθόδοξη αποστολή».

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο, μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, που θα κηρύξουν την Ορθοδοξία στους Αφρικανούς, δεν υπάρχει αρμονική επικοινωνία.


Συγκεκριμένα, ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας ανέφερε: «Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει σχίσμα στην Ορθοδοξία, παρά μόνο διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Ένα σχίσμα με πολλές μεταλλάξεις είναι προφανές, και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία και εμβόλιο, που καθορίζονται από την αποστολική παράδοση – συμφιλίωση».

(Sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί