• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκκλησία στην Θεσσαλονίκη τέλεσε κοινή λειτουργία με τη σχισματική ουκρανική εκκλησία – Οργή στην Μόσχα

Εκκλησία στην Θεσσαλονίκη τέλεσε κοινή λειτουργία με τη σχισματική ουκρανική εκκλησία – Οργή στην Μόσχα

Κοινή λειτουργία ελλήνων ιερέων με τον «αρχιεπίσκοπο» της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης με αφορμή την εορτή της πολιούχου της πόλης Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή λειτουργία μετά την εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

«Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής εκτελέσθη λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνος, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, – Αρχιεπισκόπου Τσερνιβέτσκιι και Οστρόζκιι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Γέρμαν, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του προξενείου της Ουκρανίας.

Παρόντες στη Λειτουργία ήταν και ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Αλέξανδρος Βορόνιν, ο δήμαρχος του Λαγκαδά Χαράλαμπος Αϊβαζίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδα, τα δημόσια πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας.

Στην ομιλία του στο τέλος της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Ιωάννης σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη τιμή για αυτόν να συλλειτουργήσει με τον επίσκοπο της μακρινής Ουκρανίας».

Μία ημέρα πριν έγινε λειτουργία στην Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων «όπου πήρε μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιβέτσκιι και Οστρόζζκιι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.κ. Γέρμαν» αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Στις 6 Ιανουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας, στη νεοϊδρυθείσα ουκρανική εκκλησία. Ωστόσο, στην τελετή δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «νέα Ουκρανική Εκκλησία», εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την κατάσταση ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ eurokinissi