Το πόνημα αποτελεί συλλογή μελετών κληρικών και θεολόγων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τόσο οπαδοί, όσο και πολέμιοι της τελέσεως διαδικτυακής Θείας Ευχαριστίας.
Όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου: «Το φαινόμενο της διαδικτυακής Θείας Μεταλήψεως αποτελεί απολύτως νέα πρόκληση, με την οποία ήλθε αντιμέτωπη η Εκκλησία ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19. Το υπό παρουσίαση βιβλίο είναι μόνον η πρώτη προσπάθεια εξετάσεως του φαινομένου, τρόπον τινά οι πρώτες εντυπώσεις. Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει μονοσήμαντες απαντήσεις, αλλά μόνον επιφυλακτικούς στοχασμούς και το βασικότερο – τις ορθώς διατυπωθείσες ερωτήσεις».
Μεταξύ των κληρικών και των λαϊκών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας συζητιέται το ενδεχόμενο τελέσεως της διαδικτυακής Θείας Ευχαριστίας με κάθε μέτοχο του διαδικτυακού συνεδρίου να τοποθετεί μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή άρτο, οίνο και ύδωρ, των οποίων και «κοινωνεί», αφού αναγνωσθούν οι σχετικές προσευχές.
Δύο κληρικοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσαν τέτοιου είδους λειτουργίες, και μελέτη ενός εξ αυτών ενσωματώθηκε στη συλλογή.
Αυτούς τους υποστήριξαν και άλλοι εκπρόσωποι του ιερού κλήρου της Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Ουκρανίας.
«Πώς να τελεσθεί το Μυστικό Δείπνο, κεκλεισμένων εξαναγκαστικά των θυρών με τους ανθρώπους να μη μπορούν να συνέλθουν φυσικά ως κοινωνία;», αναρωτιέται ο προλογίζων το βιβλίο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ Χμελνίτσκι και Βισνέφσκι κ. Αλέξανδρος (Ντραμπίνκο).
Επίσης, ο Ιεράρχης συνεχίζει: «Εάν προ εκατό ακόμη ετών οι πιστοί θα έρχονταν σε κατάσταση απελπισίας, οι σημερινές τεχνικές δυνατότητες επιτρέπουν να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο κενό. Είναι και οι μεταδόσεις των ακολουθιών, και τα ηχογραφημένα κηρύγματα. Και τί γίνεται με τα Μυστήρια; Μπορούμε να τα μεταφέρουμε εντελώς σε διαδικτυακή μορφή; Γίναμε μάρτυρες ακριβώς ενός τέτοιου πειράματος».
Επισημαίνοντας την προκλητικότητα της ιδέας της διαδικτυακής Θείας Μεταλήψεως ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος τονίζει: «Αξιοσημείωτο είναι ότι η τόσο περίπλοκη θεολογική πρόκληση δημιουργήθηκε στη νεωτέρα αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Μάλιστα, η εκκλησιαστική συνείδηση δεν μόνον βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτή τη θεολογική πρόκληση του παρόντος, αλλά και κατάφερε να διαμορφώσει την πρώτη αντίδραση σε αυτό το φαινόμενο. Βλέπουμε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της ενέργειας της Θείας Πρόνοιας, δείχνει ότι εδώ ζει και πνέει το Πνεύμα και αναπτύσσεται η θεολογική σκέψη».
Ακόμη υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου «επιδέχεται κριτική ή έπαινο, αλλά δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε την ποικιλομορφία των απόψεων».
Το βιβλίο εκδόθηκε από το «Ίδρυμα μνήμης του μητροπολίτη Βλαδιμήρου», το οποίο ιδρύθηκε και συντηρείται με τη συνδρομή του Μητροπολίτη Περεγιασλάβ-Χμελνίτσκι Αλέξανδρο (Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας), ο οποίος επίσης οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου στον ναό του στις 29 Ιουλίου 2021.
romfaia
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τους κάνουν… αλκοτέστ στην είσοδο εργοστασίου! ΒΙΝΤΕΟ
- Ιωάννινα – Λίνα Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας
- Ο Λίβανος θα προσφύγει στο Σ.Α. του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ – Αυτός είναι ο λόγος
- Βατικανό: Επιστρέφει στον Καναδά 62 τεχνουργήματα που ανήκουν σε αυτόχθονες
- Πληθαίνουν τα δίποδα ρομπότ-ντελίβερι στους δρόμους της Μόσχας, vid
- Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας, vid
- Πρώτη καταδίκη με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Φυλάκιση με αναστολή για 23 άτομα
- Ταξίδι Ζελένσκι στην Αθήνα: Αγωνία για το τι θα ζητήσει (και ίσως πάρει) – Οι τελευταίες πληροφορίες
- 40η Philoxenia: Τι είναι η «Κερκινέλλα» που προσελκύει πλήθος επισκεπτών στο περίπτερο του Δήμου Σιντικής
- Τρεις οι νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια στην Πορτογαλία – Εκκενώσεις σε Ουαλία και Αγγλία, vid
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΘΗΝΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντάξεις
ΚΑΙΡΟΣ
ΧΡΕΗ









