• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι στη Μακεδονία, είναι στη θάλασσα»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι στη Μακεδονία, είναι στη θάλασσα»

Μνημόνιο συνεργασίας για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών από την Εκκλησία της Ελλάδας υπέγραψαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, στην Αθήνα.

Η Εκκλησία της Ελλάδας μέσω του «Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών- Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της στέγασης ασυνόδευτων παιδιών σε ξενώνες που θα νοικιάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σε δηλώσεις του πριν από την υπογραφή του μνημονίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε το μήνυμα ότι «τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι στη Μακεδονία, τα σύνορα της Ευρώπης είναι στη θάλασσα και όλοι οι φίλοι, οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι της Ευρώπης, όλοι μας έχουμε υποχρέωση αυτά τα σύνορα να τα φυλάμε μαζί».

Σε σχέση με το πρόγραμμα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι «έχουμε και εμείς τη διάθεση να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού» και πρόσθεσε ότι θα τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις, πρώτον τα παιδιά να διαχωρίζονται στους ξενώνες ανάλογα με την ηλικία τους (6-12 ετών και 13-18 ετών) και ανάλογα με την εθνικότητά τους, και δεύτερον να έχει εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «γιατί είχαμε παραδείγματα άλλων προσπαθειών που έγιναν, αλλά τα χρήματα ακόμα τα περιμένουμε».

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, τόνισε ο ίδιος, «οι συνεργάτες μου θα κάνουν ό,τι το καλύτερο, ώστε τα παιδιά αυτά, όταν μεγαλώσουν, να θυμούνται ποιοι τους ευεργέτησαν».

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο επισήμανε ότι «ξέρω ότι έχετε δώσει προσωπικά και εσείς και η Εκκλησία της Ελλάδας, μεγάλη προσοχή σε αυτό το πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «ο ΔΟΜ θέλει να συμπαρασταθεί στην Εκκλησία της Ελλάδας και στην Ελλάδα και από τη στιγμή που αυτό το πρόγραμμα αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, είναι ακόμα πιο σημαντικό».

Στη συνέχεια ο κ. Ρόκο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι ο ΔΟΜ είναι εδώ για να υποστηρίξει την Ελλάδα και τους φορείς της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ζητημάτων».

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα υποστηρίξει την Εκκλησία στη δημιουργία των ξενώνων που θα φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων, τον εξοπλισμό τους και την υποστήριξη της λειτουργίας τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF).

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών- Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», πατέρας Παντελεήμονας, έχουν βρεθεί ήδη τέσσερα κτίρια, τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα νοικιαστούν και θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν 40 παιδιά το κάθε ένα. Σε επόμενη φάση θα λειτουργήσουν άλλοι δύο ξενώνες. Ο στόχος είναι το πρώτο κτίριο να αρχίσει να λειτουργεί ως τις 10 Μαρτίου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά που διαμένουν προσωρινά σε κρατητήρια γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες δομές φιλοξενίας τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ