Βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, διπλές μάσκες, αποστάσεις, self tests για κληρικούς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για πρώτη φορά το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, ενώ μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να το πάρουν πρώτοι από τον ναό της Αναστάσεως, κάτι που αποτελεί έντονο σημείο των καιρών πλέον.
Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, φέτος το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα.
Οι πιστοί καλούνται να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες, δηλαδή να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και να φορούν διπλές μάσκες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους της εκκλησίας.
Τα μέτρα στις εκκλησίες που πρέπει να τηρηθούν είναι τα παρακάτω:
- Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
- Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας
- Ενα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό
- Ενα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
- Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30
- Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.
Τι ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία
Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.
Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Μ. Πέμπτη είναι πλέον ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τα SMS να καταργούνται από τις 15 Μαΐου. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ ανοίγει και ο τουρισμός. Με κωδικό 6 η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα
Αναφορικά με την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση, όμως, θα γίνεται και πάλι μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.
Πως και πότε θα έρθει το Άγιο Φως
Το Άγιο Φως φέτος θα έρθει το απόγευμα, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους περίπου στις 6 η ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Βλάσης κι από εκεί θα διανεμηθεί στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος με 12 πτήσεις.
Δε θα καταφέρει να φτάσει παντού, λόγω του ότι φέτος αρχίζει η Ανάσταση πολύ νωρίτερα. Ο κ. Βλάσης ανέφερε πως, όπως είπε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι όλα θέμα πίστης και το Άγιο Φως που λάμπει στο καντήλι της Αγίας τράπεζας είναι το φως που έχει έρθει από τον Πανάγιο Τάφο, όμως παρόλα αυτά εμείς τηρούμε τις παραδόσεις μας.
Δείτε τι δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών στο Open:
photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Από τραχανά με σταφύλι μέχρι μπουγάτσα με… σύκα και κρασί – Την Κυριακή η γιορτή γεύσης στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε τον δρόμο σε αγωνιστική πίστα – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός μηχανής
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει το έργο “Ο Χριστός στον Σταυρό”
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
- Μπορεί να το ζήσουμε και αυτό; Τι συζητιέται έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο της Ελλάδας
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
