7 Ιανουαρίου η εορτή του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, στις 7 Ιανουαρίου,

τιμά τη μνήμη Ιωάννη Προδρόμου. Γιορτή για όσους και όσες φέρουν τα ονόματα: Γιάννης, Τζαννής, Τζανής, Γιάγκος, Ιωάννης, Ζαννέτος, Ζαννέττος, Γιάννα, Γιαννούλα, Ιωάννα, Ζαννέτα, Ζαννέττα, Ζανέτ, Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης. 

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού.

Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο συναξαριστή (saint.gr), o Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη. Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου. Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε «τα πλήθη». Κατακεραύνωνε και χτυπούσε σκληρά τη φαρισαϊκή αλαζονική έπαρση, που κάτω από το εξωτερικό ένδυμα της ψευτοαγιότητας έκρυβε τις πιο αηδιαστικές πληγές ψυχικής σκληρότητας και ακαθαρσίας. Γενικά, η διδασκαλία του συνοψίζεται στη χαρακτηριστική φράση του: «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών», προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για το σωτήριο έργο Του. Όταν ο Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση του, ο κόσμος άφηνε σιγά-σιγά τον Ιωάννη και ακολουθούσε Αυτόν. Η αντιστροφή αυτή, βέβαια, θα προκαλούσε μεγάλη πίκρα και θα γεννούσε αγκάθια ζήλειας και φθόνου σ’ έναν, εκτός χριστιανικού πνεύματος, διδάσκαλο ή φιλόσοφο. Αντίθετα, στον Ιωάννη προκάλεσε μεγάλη χαρά και ευφροσύνη. Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και το γεγονός της μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και το Θαύμα του Προδρόμου στη Χίο κατά των Αγαρηνών.

Αγαπημένη μορφή των Χριστιανών και παράδειγμα προς μίμηση, ο Ιωάννης μέχρι σήμερα αποτελεί πρότυπο πίστης και αφοσίωσης στον Κύριο μας Ιησού Χριστό, εκφραστής ενός ελεύθερου και ανυπότακτου πνεύματος που δεν έπαψε μέχρι την τελευταία στιγμή της επίγειας εκείνης αποστολής του να φωνάζει την αλήθεια και να καλεί τους ανθρώπους να αλλάξουν νοοτροπία, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τον Αρχηγό της Ζωής και να ελευθερωθούν από τον ψεύτικο κόσμο.

photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...