ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Παγκόσμια προσευχή στις 14 Μαΐου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δέηση υπέρ της θεραπείας των ασθενών και της ενίσχυσης όλων όσοι δοκιμάζονται από την πανδημία, ανέπεμψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο παρεκκλήσιο του θαυματουργού Αγιάσματος στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, χθες Κυριακή των Μυροφόρων, σε ειδικές συνθήκες περιοριστικών μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματός του στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, σε σύντομη ομιλία του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στην πρωτοβουλία της “Higher Committee of Human Fraternity” (Ανώτατη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφοσύνης).


Τί είναι η “Higher Committee of Human Fraternity”;

Πρόκειται για μια Επιτροπή, που συνεστήθη τον Φεβρουάριο 2019, μετά την υπογραφή κοινής Δήλωσης από τον Πάπα Ρώμης και τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ για την επικράτηση της πανανθρώπινης αδελφοσύνης επί της γης.

Η «Ανώτατη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφοσύνης» αποτελείται από πολλούς διεθνείς θρησκευτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς της εκπαίδευσης και πολιτιστικούς ηγέτες που εμπνεύστηκαν από το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη και είναι αφοσιωμένοι στο να μοιράζονται το μήνυμα αμοιβαίας κατανόησης και ειρήνης.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρέχει συμβουλές για μια ποικιλία πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου του Abrahamic Family House που θα χτιστεί στο Αμπού Ντάμπι.

Καθώς η Ανώτατη Επιτροπή Ανθρωπίνων Αδελφικών Διεθνών δραστηριοτήτων προχωρά, η συμμετοχή της θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και ηγέτες άλλων θρησκειών, δογμάτων και πεποιθήσεων, ενώ φιλοδοξεί να αναλάβει σύνθετες προκλήσεις που αφορούν κοινότητες όλων των θρησκειών, με μια προσέγγιση διαφάνειας, μάθησης και διαλόγου. Η Επιτροπή βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια της σύστασής της, δημιουργώντας τις βάσεις για τις μελλοντικές της δράσεις.


Σχετικό δημοσίευμα του Γραφείου Τύπου του Βατικανού σχετικά με το κάλεσμα της 14ης Μαΐου μπορείτε να βρείτε εδώ

Με την εν λόγω πρωτοβουλία καλούνται όλοι οι Θρησκευτικοί ηγέτες και οι πιστοί των διαφόρων θρησκειών, την 14η Μαΐου (μεταξύ άλλων, ημέρα ανακήρυξης του Ισραήλ σε ανεξάρτητο κράτος), να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον άγιο Θεό να σώσει την ανθρωπότητα από τον μέγα κίνδυνο της πανδημίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη.

Επίσης, να αποτελέσει την αφορμή, ώστε μετά την υπέρβαση αυτής της κρίσεως, όπως είπε ο Πατριάρχης, όλοι οι άνθρωποι να συνεργαστούν «με αγάπη, με αλληλεγγύη, με αμοιβαίο σεβασμό, ώστε ο κόσμος, που θα ακολουθήσει αυτή την παγκόσμια και σοβαρά κρίση, να είναι ένας κόσμος καλύτερος από αυτόν τον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή».

«Κληθέν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ενώσει τας προσευχάς του, και την σύμπραξίν του προς αυτή την ιερά κατεύθυνσιν, ασφαλώς εδέχθη να το πράξει και να καλέσει τα απανταχού τέκνα του να προσευχηθούν ιδιαιτέρως αυτήν την ημέρα, που είναι Πέμπτη, 14 Μαϊου, για την υπέρβαση της κρίσεως και την θεραπείαν των ασθενών, για την ενίσχυσιν των ιατρών, των νοσοκόμων, των εθελοντών και όλων των συμβαλλόντων εις αυτήν την ιεράν προσπάθειαν, και να έχουμε εις το εξής περισσοτέραν αγάπην, αμοιβαίον σεβασμόν και αλληλεγγύην, όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι λαοί, ώστε πράγματι να γίνεται και επί της γης το θέλημα του αγίου Θεού “ως εν ουρανώ”. Αμήν». 

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η “Higher Committee of Human Fraternity” προσκάλεσε τον Παναγιώτατο στο επετειακό συνέδριο που διοργάνωσε στο Αμπού Ντάμπι. Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης είχε επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και την προώθηση του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και διαφύλαξης των θεμελιωδών ελευθεριών.

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.


photo: video screenshot