• Αρχική
  • Άρθρα
  • ¨Οι άνθρωποι πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στην εκκλησία¨…

¨Οι άνθρωποι πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στην εκκλησία¨…

Από τα σκουπίδια δεν μπορείς να περάσεις από την εγκαταλελειμμένη εκκλησία

Η εκκλησία των Ασσυρίων στο Ουλούντερε, οι οποίοι πριν από 95 χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν επί χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Μέχρι το 1920 σε πολλά χωριά της επαρχίας Ουλουντερε του νόμου Σιρνακ, ζούσαν Ασσύριοι. Αλλά μετά από την γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 μεγάλο τμήμα των Ασσυρίων που υπήρχαν εκεί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους. Παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν τα ονόματα της περιοχής των βουνών και των λόφων που είχαν ονομαστεί από τους Ασσύριους δεν άλλαξαν, αλλά τα κτίρια των Ασσυρίων καταστράφηκαν.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ EΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΡOΝΟΥ
Ένα από αυτά που καταστράφηκαν ήταν και η εκκλησία του χωριού. Η εκκλησία για την οποία δεν υπάρχει κάποια πηγή σχετικά με το ποιας περιόδου είναι μετά από την εγκατάλειψη της περιοχής από τους Ασσύριους χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι. Αλλά όταν άρχισαν να σχηματίζονται νέα σπίτια εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του. Και τώρα δεν μπορείς να περάσεις από τα σκουπίδια.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ
Ο κάτοικος του χωριού Σαλι Ολμεζ, ενημερώνοντας σχετικά με την εκκλησία από αυτά που του είχαν πει οι μεγαλύτεροι αναφέρει τα εξής : “Οι πρόγονοί μας ήρθαν σε αυτή την πλευρά των συνόρων το 1925 και εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Το χωριό όπου εγκατασταθήκαμε ήταν χωριό Ασσυρίων. Αλλά όταν ήρθα στο χωριό δεν υπήρχε κανένας.’ Ο Ολμεζ λέει πως όταν ήρθαν οι πρόγονοί του στο χωριό υπήρχαν τέσσερα σπίτια και η εκκλησία και ότι η οικογένειά του για πολλά χρόνια έμεινε στην εκκλησία προσθέτοντας πως εκείνα τα χρόνια η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι και δεν είχε υποστεί καμία ζημιά. Ο Ολμεζ λέει πως όταν αυξήθηκε ο πληθυσμός εγκαταστάθηκαν σε σπίτια και αργότερα κάποια άλλα άτομα έσκαψαν στην αυλή της εκκλησίας και έχτισαν σπίτι: “Μερικοί την χρησιμοποίησαν ως αχυρώνα. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι κενή και έχει μετατραπεί σε σωρό σκουπιδιών. Οι άνθρωποι πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στην εκκλησία. Ζητάμε κάποιοι αυτή την εκκλησία να τη διατηρήσουν και να την επισκευάσουν. Παλιά υπήρξαν θλιβερά περιστατικά αλλά εμείς πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το ιερό κτίριο”.

Ο Ολμεζ υποστηρίζει πως η εκκλησία καταστράφηκε, πώς κάποιες πέτρες της χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή σπιτιών και αχυρώνων και προσθέτει πώς “Ολες οι πέτρες που είχαν πάνω τους σύμβολα και σήματα εξαφανίστηκαν”. Ο Ολμεζ λέει πως τα περασμένα χρόνια ήρθαν κάποιοι στο χωριό που υποστήριζαν ότι η εκκλησία είναι δική τους οι οποίοι όταν είδαν την εικόνα αυτή εξεπλάγησαν και απευθυνόμενη σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είχαν πει πως “Αν εμείς είχαμε καταντήσει έτσι ένα τζάμι, εσείς θα το δεχόσασταν;”.

ΠΗΓΗ: Τουρκικά Νέα