Μεγαλώνοντας με ψευδαισθήσεις

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο ότι όλοι μεγαλώσαμε με ψευδαισθήσεις,

και ίσως η συγκεκριμένη φράση, να ηχεί διαφορετικά στον καθένα. Αλλά…μια στιγμή! Δεν είναι κοινότυπο, δεν είναι μια φράση απλά. Είναι αλήθεια. Είναι Η αλήθεια. Σκέψου, πόσες και πόσες φορές πίστευες πράγματα τα οποία όχι απλά, τελικά δεν συνέβαιναν, αλλά ούτε θα μπορούσαν να συμβαίνουν. Και γιατί πίστευες κάτι που δεν μπορούσε να συμβαίνει, ή που αποδεδειγμένα δεν συνέβαινε; Γιατί απλά ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ!!!!

      Ένα μικρό πείραμα για το πώς όλοι μεγαλώσαμε με ψευδαισθήσεις είναι διαφωτιστικό:

Βγαίνουμε στο δρόμο και ρωτάμε 100 άτομα: «Σε ποιο βιβλίο αναφέρεται η άλωση της Τροίας από τον Δούρειο Ίππο;». Το 95% (τουλάχιστον) θα απαντήσει με αφοπλιστική βεβαιότητα «Μα στην Ιλιάδα». Θα είναι και έτοιμοι να στοιχηματίσουν σε αυτό ίσως! Ενώ, η αλήθεια είναι ότι η Ιλιάδα δεν αναφέρει, ούτε καν υπονοεί, κάτι τέτοιο! Γιατί έκαναν λάθος τα άτομα που ρωτήσαμε; Γιατί πίστευαν κάτι τόσο προφανώς λάθος; Γιατί μεγάλωσαν με αυτό το λάθος δεδομένο στο μυαλό τους; Διότι δεν ερεύνησαν οι ίδιοι το βιβλίο της Ιλιάδας του παραδείγματός μας! Δεν νοιάστηκαν, πήραν την έτοιμη γνώση (που είναι εκ των προτέρων λάθος) και επαναπαύτηκαν σε αυτή. Εδώ φαίνεται και η ευθύνη αυτών που έδωσαν την εκ των προτέρων λανθασμένη άποψη.

      Όλοι μας λοιπόν μεγαλώσαμε με λάθος εικόνες, αντιλήψεις και «πιστεύω» μέσα μας, άλλος περισσότερα, άλλος λιγότερα. Από το ψέμα πάντως, κανείς μας δεν γλίτωσε. Και το ανατριχιαστικό είναι, ότι αν κάνουμε παταγώδη λάθη, στα τόσο απλά και ασήμαντα θέματα (όπως το παραπάνω), τι γίνεται αν πιστεύουμε λάθος για τα ουσιώδη και σοβαρά; Ουσιώδη και σοβαρά, όπως ας πούμε η σωτηρία μας. Και άντε, κάποιος από εμάς θα πει «Εγώ δεν έχω το χρόνο, ούτε τη πρόσβαση σε βιβλία και πηγές που θα έχει κάποιος ειδικός» (εδώ εξυπονοεί τον θεολόγο). Και ποιος σου είπε, καλέ μου φίλε, ότι ο θεολόγος, που κατ’ εσέ είναι αλάνθαστος και έχει όλες τις πηγές και όλα τα βιβλία και όλη τη γνώση και όλο το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί, δεν μεγάλωσε και αυτός με λάθος αντιλήψεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά;! Θέλεις παραδείγματα;

      Παράδειγμα 1ο: Θα έχεις ακούσει την άποψη ότι ο Σατανάς στους πειρασμούς του Ιησού στην έρημο, Τον δοκίμαζε για να διαπιστώσει αν όντως είναι ο Υιός του Θεού, γιατί δεν ήταν σίγουρος. Και αυτό αποτελεί κομμάτι της παράδοσης της Εκκλησίας. Σοβαρά τώρα;;;;!!! Αυτή την ανόητη (ημιανεπίσημη) άποψη την έχουν ενστερνιστεί γενιές και γενιές θεολόγων, κληρικών και απλών πιστών (χωρίς να υπονοείται κάτι για την ηθική τους κατάσταση, η οποία δεν έχει σχέση με το τι πιστεύουν σε τέτοια ζητήματα). Το σπαρακτικό ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ;;;!!! Γιατί πιστέψατε κάτι τόσο ανόητο; Γιατί δεν σκεφτήκατε ότι όλο αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει; Γιατί, ακόμα και αν το σκεφτήκατε, δεν το αμφισβητήσατε, αλλά με φόβο (σε ποιον;) το δεχτήκατε σαν αλήθεια; Δεν σκεφτήκατε, ότι ένα ον, τόσο υψηλού επιπέδου (ο Σαμαέλ εν προκειμένω), δεν ήταν δυνατόν να…μην ξέρει ποιον έχει απέναντί του, όταν σε άλλα σημεία του Ευαγγελίου, και μόνο που Τον βλέπουν τα πνεύματα μέσα σε δαιμονισμένους, Τον αναγνωρίζουν, τρομάζουν και αφρίζουν από το κακό τους;! Δεν σκεφτήκατε ότι απλά δεν έχει λογική, το να μην Τον γνωρίζει;! Δεν σκεφτήκατε το ότι όταν γεννήθηκε, έβαλε τον Ηρώδη να Τον κυνηγάει; Τότε πώς Τον γνώριζε και μετά…Τον ξέχασε; Έλεος. Απλά έλεος. Η αφέλεια, η επιλεκτική ανάγνωση των κειμένων, μαζί με την υπερανάλυση μέχρι αηδίας, αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν.

      Παράδειγμα 2ο: Η περίφημη «απόδειξη» ότι ο Χριστός λέει στους Εβραίους θα χάσουν την εύνοιά του, την οποία είχαν σαν λαός της Παλιάς Διαθήκης. «Ἀρθήσεται ἀφ’ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ…». Θα σηκωθεί από εσάς, λένε, η βασιλεία του Θεού. Μάλιστα. Δηλαδή, οι Εβραίοι της Παλιάς Διαθήκης είχαν τη…βασιλεία του Θεού; Πού; Σε αυτόν τον κόσμο; Εκτός από το άτοπο του συλλογισμού, ας διαβάσουμε συνολικά τα Ευαγγέλια. Σε άλλα σημεία, ας πούμε στο κατά Λουκάν, κεφ 10, στχ 9, γράφει το εξής: «καὶ θεραπεύετε τοὺς ἐν αὐτῇ ἀσθενεῖς, καὶ λέγετε αὐτοῖς· ἤγγικεν ἐφ᾿ ὑμᾶς ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ.». Τι έγινε εδώ;

Έφτασε σε εσάς, λέει, η βασιλεία του Θεού! Και αυτό το λέει, καθώς θα πηγαίνουν οι μαθητές σε διάφορες πόλεις, λέγοντας αυτά τα λόγια, επειδή ΤΩΡΑ έφτασε η βασιλεία του Θεού (εδώ λογικά με αυτή τη φράση εννοεί την αλήθεια που θα τους αποκάλυπτε ο Ιησούς). Και αν έφτασε ΤΩΡΑ, πώς είναι δυνατόν να την είχαν πριν οι Εβραίοι; Επομένως, η άποψη ότι μιλάει για περιούσιο λαό κτλ στο «Ἀρθήσεται ἀφ’ ὑμῶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ…», πάει περίπατο, επειδή βλέπουμε τη φράση να χρησιμοποιείται για άλλα θέματα, άσχετα με τον περιούσιο λαό, που νόμιζαν πως αποτελούσαν.

Να δώσουμε και άλλο σημείο από το ίδιο Ευαγγέλιο, για να δούμε πώς χρησιμοποιείται αυτή η φράση:

Κατά Λουκάν, κεφ 17, στχ 21: «ἰδοὺ γὰρ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντὸς ὑμῶν ἐστιν.». Ποιος περιούσιος λαός; Τι σχέση έχει αυτή η φράση με την…ύποπτη αγάπη που φέρεται να έχει ο θεός της Παλιάς Διαθήκης στους Εβραίους; Ή να αναφέρουμε το πασίγνωστο «ελθέτω η βασιλεία σου», που δείχνει ότι εδώ δεν είναι η βασιλεία του Θεού, και για να μην είναι εδώ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΧΑΣΕΙ;;;

      Να λοιπόν που με δυο πολύ απλά παραδείγματα, βλέπουμε ότι γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν με λάθος πρότυπα, λάθος ιδέες, λάθος αντιλήψεις και πεποιθήσεις σε τόσο σοβαρά θέματα. Ο κατάλογος παραδειγμάτων είναι ατελείωτος. Ο καθένας έχει αρκετά στο νου του πρόχειρα. Το χειρότερο πάντως είναι ότι μπορούν και τεκμηριώνουν αυτές τις απόψεις με έναν τρόπο που στους πολλούς φαντάζει ικανοποιητικός και αδιάβλητος, αλλά με λίγη στοχευμένη έρευνα καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Κάπως έτσι, πολλοί έχασαν τη πίστη τους, περνώντας στο αντίθετο άκρο, κάνοντας τα ίδια (και χειρότερα καμιά φορά) λάθη. Η γνώση όμως στηρίζει τη πίστη. Και η γνώση γεννιέται από την έρευνα. Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να ερευνήσει σωστά και πλήρως κανείς, κακά τα ψέματα. Το καλό βέβαια είναι, ότι η είσοδος στη Βασιλεία των Ουρανών δεν θα περιλαμβάνει τεστ γνώσεων, αλλά καλοσύνης.

ΙΧΝ

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.