Ήταν 15 Αυγούστου: Αυτό που έγινε, δεν θα το ξεχάσει κανείς!

Ήταν 15 Αυγούστου όταν το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπίλισε το ελληνικό καταδρομικό Έλλη. Ανήμερα της Παναγίας τόλμησαν να κάνουν αυτή την άνανδρη επίθεση.

Του Γιώργου Φαρμάκη

Το καταδρομικό Έλλη, κατέπλεε στην Τήνο για τους εορτασμούς της μεγαλόχαρης. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από έρευνες κατέληξε ότι η τορπίλη που χτύπησε το καταδρομικό, ήταν ιταλικής κατασκευής.

Οι Ιταλοί δεν σεβάστηκαν την Παναγία. Λίγο αργότερα κήρυξαν τον πόλεμο στην Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος στήριζε την Αγγλία εκείνη την εποχή, οπότε ήταν εχθρός της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Έστειλαν την αφρόκρεμα του ιταλικού στρατού στην Ελλάδα. Νόμιζαν ότι θα έκαναν περίπατο, καθώς η Ελλάδα ήταν σαφώς κατώτερη σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Είχε όμως μαζί της την Παναγία!!! Έτσι λοιπόν ο ελληνικός στρατός όχι μόνο απώθησε τον ιταλικό στρατό αλλά μπήκε και μέσα στην Βόρειο ήπειρο, την οποία και απελευθέρωσε από τους Αλβανούς-συμμάχους των Ιταλών αλλά και των Γερμανών. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των «συμμαχικών δυνάμεων».

Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αλλάξει τον σχεδιασμό του και έστειλε τα γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα. Αν και κατάφεραν να καταλάβουν την Ελλάδα, δεν κατάφεραν να κάμψουν το ηθικό όλων των Ελλήνων. Η μάχη της Κρήτης ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, καθώς οι Έλληνες μαζί με τους νεοζηλανδούς κατάφεραν να αποδεκατίσουν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Οι Γερμανοί καθυστέρησαν να εισβάλουν στην Σοβιετική Ένωση και ο βαρύς χειμώνας τους πρόλαβε. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Συμπέρασμα: Η μικρή Ελλάδα όρθωσε ανάστημα στον εχθρό. Δεν έγινε αυτό επειδή οι άνθρωποι είχαν «μαγικές ικανότητες». Αυτό έγινε γιατί η Παναγία στην οποία πιστεύουν οι Έλληνες έκανε το θαύμα της. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ταυτόχρονα πολεμούσε με 4 χώρες (Γερμανία-Ιταλία-Αλβανία-Βουλγαρία).

Πηγή εικόνας:eurokinissi


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...