• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η άλλη όψη των Χριστουγέννων: Εκεί που οι περισσότεροι δεν θέλουν να κοιτάζουν

Η άλλη όψη των Χριστουγέννων: Εκεί που οι περισσότεροι δεν θέλουν να κοιτάζουν

Πολλές φορές τα πράγματα δεν μας έρχονται όπως τα έχουμε σχεδιάσει ή εν γένει όπως θέλουμε εμείς.

Τις ημέρες αυτές, ενώ κάποιοι βρίσκονταν στο ζεστό τους σπίτι και απολάμβαναν τις γιορτινές ημέρες τρώγοντας γλυκά και διάφορα άλλα καλούδια, άλλοι συνάνθρωποι μας αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες.

Για παράδειγμα, στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, φλόγες τύλιξαν κτίριο που στεγάζει οικογένειες απόρων. Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί στο δεύτερο όροφο ξενοδοχείου και σύντομα επεκτάθηκε. Οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί ώρες στο σημείο. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ περισσότεροι από 250 έμειναν άστεγοι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στην οροσειρά Γκραν Σάσο στο στο Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, ε τρεις ορειβάτες –δύο άνδρες και μία γυναίκα- έχασαν τη ζωή τους , κατά τη διάρκεια αναρρίχησης. Και οι τρεις ήταν Ιταλοί. Στη Βοστώνη, μια γυναίκα και δυο μικρά παιδιά βρέθηκαν νεκροί σε πεζοδρόμιο μπροστά σε πολυώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Μπουρκίνα Φάσο θρηνούσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε επίθεση τζιχαντιστών στο βορρά της χώρας. Τριάντα πέντε άμαχοι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, επτά στρατιωτικοί, και 80 «τρομοκράτες», σκοτώθηκαν, σε συμπλοκές που ξέσπασαν μετά την επίθεση Ισλαμιστών σε στρατιωτική μονάδα.

Τα παραπάνω περιστατικά ήταν μερικά από όσα έγιναν γνωστά. Σκεφτείτε πόσα δεν μαθεύτηκαν ποτέ, όχι στην άλλη άκρη της Γης ή έστω σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά δίπλα μας, στην ίδια μας τη γειτονιά.

Πόσοι άνθρωποι περνούν τις ημέρες αυτές, όντες άστεγοι, καθισμένοι στο κρύο πεζοδρόμιο ή προσπαθώντας να κοιμηθούν κάτω από κάποια αφιλόξενη παγωμένη γέφυρα. Πόσοι βρέθηκαν ξαφνικά στο νοσοκομείο και έκαναν Χριστούγεννα στο κρεβάτι του πόνου; Πόσοι πέρασαν τις ημέρες αυτές εντελώς μόνοι και ξεχασμένοι απ όλους, ενώ θα λαχταρούσαν να είχαν έστω και λίγη συντροφιά!

Εκτιμάμε άραγε όσα έχουμε κάθε στιγμή γύρω μας;

Σίγουρα κανείς δεν θέλει να χαλάει το κλίμα των ημερών σκεπτόμενος, τόσα δυσάρεστα πράγματα. Οι περισσότεροι απορροφώνται σε αυτό το κλίμα, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο, για μερικές μέρες. Έτσι επιλέγουν να μην ασχολούνται με το ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά των Χριστουγέννων, πίσω από τα πολύχρωμα λαμπάκια, και τα γλυκά. Εκείνη που….«ξεβολεύει» το εγώ μας και μας θυμίζει τα λόγια του Χριστού, ίσως πιο έντονα από ποτέ, αφού τα Χριστούγεννα, είναι γιορτή αφιερωμένη στον Χριστό.

Ο Χριστός είπε, πως ότι κάνουμε ή δεν κάνουμε για τους γύρω μας, είναι σαν να το κάνουμε ή να μην το κάνουμε σε Αυτόν. Γιαυτό όταν θα φύγουμε από δω, όπως μας έχει πει θα ελεγχθούμε για το τι πράξαμε, και ο «έλεγχος» αυτός θα γίνει στα πολύ βασικά, τα καθημερινά, σύμφωνα με τον Χριστό.

«Με είδες να κρυώνω και δεν με ζέστανες, με είδες πεινασμένο και δεν μου έδωσες να φάω, με είδες στεναχωρημένο και δεν με παρηγόρησες, με είδες διψασμένο και δεν μου έδωσες να πιω»… Απλά πράγματα, βασισμένα στην καθημερινότητα του καθενός. Αλήθεια αυτό θέλει να ακούσει κάποιος, όταν φύγει από δω; Το ότι δεν έκανε τίποτα για τους γύρω του, μα έκανε πράγματα μόνο για το εγώ του;

Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία, για να σκεφτούμε περισσότερο τα λόγια του Χριστού και κυρίως να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε πράξη. Με απλό τρόπο, όχι πολύπλοκο. Γύρω μας, από το ίδιο μας το σπίτι, τη γειτονιά μας, μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι δυστυχισμένοι, που βασανίζονται από διάφορα προβλήματά. Εκατομμύρια άνθρωποι, που περιμένουν κάποιον να τους στηρίξει με κάθε τρόπο, έστω και αν αυτό είναι μόνο μια καλή κουβέντα.

Τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι μια υλιστική γιορτή, όπου τρώμε, πίνουμε, γελάμε και ξεχνάμε τον Χριστό ή μια γιορτή αφιερωμένη στον Χριστό και στην αλήθεια που ήρθε να μας πει.

Για εσάς τι είναι;…ή μάλλον καλύτερα, τι θέλετε να είναι;

(φώτο: Pexels)