• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Πάπας τοποθετήθηκε για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό

Ο Πάπας τοποθετήθηκε για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό

Δεν έκανε δεκτή ο πάπας Φραγκίσκος την παραίτηση του Γερμανού Καρδινάλιου Ρέινχαρντ Μαρξ, από τη θέση του αρχιεπισκόπου του Μονάχου.

Πρόκειται μεν για μια παγκόσμια «καταστροφή» είπε ο ποντίφικας με αφορμή τα όσα ακούγονται για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας, ωστόσο ο συγκεκριμένος ιερέας πρέπει να συνεχίσει το έργο του.

Ο Μαρξ ανακοίνωσε ότι παραιτείται τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας ότι πρέπει να αναλάβει κι αυτός θεσμικό μερίδιο ευθύνης, στο σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος με επιστολή που έστειλε στον Μαρξ τονίζει ότι κατανόησε το κίνητρο πίσω από την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά δεν θα την κάνει αποδεκτή.

«Αυτή είναι η απάντησή μου, αγαπητέ Αδελφέ. Συνεχίστε, ως Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου», ανέφερε ο Φραγκίσκος στον Μαρξ στην επιστολή του.

Ο Μαρξ, πάντως, δεν έχει κινήσει καμία υποψία δικής του συμμετοχής σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή συγκάλυψης.

Η Καθολική Εκκλησία, από την άλλη ερευνά καταγγελίες για κακοποίηση σε άλλη γερμανική αρχιεπισκοπή, αυτή της Κολωνίας, μετά από έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και έκανε λόγο για εκατοντάδες θύματα.

«Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή είναι μια καταστροφή: η θλιβερή ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης και ο τρόπος με τον οποίο η Εκκλησία την κάλυπτε μέχρι πρόσφατα», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτήν την ιστορία, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε αυτό έγκλημα. Ολόκληρη η Εκκλησία βρίσκεται σε κρίση και η αποδοχή αυτής της κατάστασης από όλους, είναι ο μόνος τρόπος για γόνιμη λύση» κατέληξε ο ποντίφικας.

(newsit – φωτο: photo screenshot)