Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τον αντισημιτισμό

Εκφράζει την "ντροπή" του για την εξόντωση των Εβραίων της Σλοβακίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «ντροπή» του για τη σφαγή των Εβραίων της Σλοβακίας και τη λύπη του επειδή το όνομα του Θεού χρησιμοποιήθηκε συχνά «μέσα στην τρέλα του μίσους» κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ποντίφικας συναντήθηκε με εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα, σε μια πλατεία όπου κάποτε υψωνόταν μια συναγωγή, η οποία καταστράφηκε επί του κομμουνιστικού καθεστώτος. Για άλλη μια φορά ο θρησκευτικός ηγέτης 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών σε όλον τον κόσμο καταδίκασε κάθε μορφή αντισημιτισμού.

Πριν από τρεις ημέρες η Μπρατισλάβα ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τη βαριά κληρονομία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο ηγέτης της, ο Καθολικός ιερέας Γιόζεφ Τίσο, δέχτηκε να στείλει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

«Το όνομα του Θεού ατιμάστηκε: μέσα στην τρέλα του μίσους, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι Σλοβάκοι. Και μετά, όταν θέλησαν να σβήσουν τα ίχνη της κοινότητας, καταστράφηκε η συναγωγή», κατήγγειλε ο πάπας.

«Εδώ, ενώπιον της ιστορίας του εβραϊκού λαού, που σημαδεύτηκε από αυτήν την απερίγραπτη τραγωδία, ντρεπόμαστε που το παραδεχόμαστε: πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε το όνομα του Υψίστου για να διαπραχθούν ανείπωτες, απάνθρωπες πράξεις! Πόσοι τύραννοι δεν δήλωναν: Ο Θεός είναι μαζί μας; Όμως εκείνοι δεν ήταν με τον Θεό», πρόσθεσε ο πάπας, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στον Γιόζεφ Τίσο.

Μετά την ίδρυση της πρώτης Σλοβακικής Δημοκρατίας, το 1939, ενός απολυταρχικού κράτους, δορυφόρου της ναζιστικής Γερμανίας, εγκρίθηκαν πολλοί αντιεβραϊκοί νόμου που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον εγκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όταν τελείωσε ο πόλεμος είχαν επιζήσει λιγότεροι από 300. Σήμερα η εβραϊκή κοινότητα αριθμεί περίπου 2.000 άτομα.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί