• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διώκονται οι Χριστιανοί στην κομμουνιστική Κίνα: Το παράδειγμα του πάστορα που κρίθηκε προφυλακιστέος

Διώκονται οι Χριστιανοί στην κομμουνιστική Κίνα: Το παράδειγμα του πάστορα που κρίθηκε προφυλακιστέος

Η Κίνα επέβαλε σήμερα ποινή κάθειρξης 9 ετών στον ηγέτη μιας ανεπίσημης προτεσταντικής οργάνωσης για "υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας".

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του δικαστηρίου της Τσενγκτού, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, το δικαστήριο έκρινε επιπλέον ένοχο για “παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα” τον πάστορα Γουάνγκ Γι, του οποίου η “Εκκλησία του Εκκλησιάσματος της Φθινοπωρινής Βροχής” ήταν στόχος μιας κυβερνητικής καταστολής τον περασμένο χρόνο.

Ο Γουάνγκ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στη διάρκεια εφόδου των αρχών μαζί με δεκάδες μέλη της “μυστικής εκκλησιαστικής οργάνωσης”.

Η επίσημα αθεϊστική κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί για τα όποια οργανωμένα κινήματα υπάρχουν εκτός του ελέγχου της, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών.

Η κατηγορία της υποκίνησης σε ανατροπή έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί εναντίον αντιφρονούντων ως ένας τρόπος καταστολής της κριτικής εις βάρος της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι Χριστιανοί στην Κίνα είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε ανεπίσημες οργανώσεις, όπως η συγκεκριμένη, και σε εκκλησίες που είναι εγκεκριμένες από το κράτος και όπου στη διάρκεια της λειτουργίας υμνείται το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Λίγο πριν συλληφθεί ο Γουάνγκ έκανε μια ανάρτηση στη σελίδα της οργάνωσής του στο Facebook με την οποία ασκούσε κριτική στην κινεζική κυβέρνηση για καταπίεση των Χριστιανών στη χώρα σημειώνοντας ότι “το Κόμμα μπορεί να ανθίσει για λίγο, αλλά δεν μπορεί να αντέξει για πάντα. Το Κόμμα μπορεί να σκοτώσει το σώμα μου, αλλά δεν μπορεί να σκοτώσει την ψυχή μου”.

Ο Πάτρικ Πουν, ένας ερευνητής για την Διεθνή Αμνηστεία, ο οποίος εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η καταδίκη του Γουάνγκ θα έχει “σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλες θρησκευτικές οργανώσεις στην Κίνα.

Το μήνυμα είναι σαφές–θα είσαι ο επόμενος Γουανγκ Γι αν δεν εγγραφείς και δεν ακολουθείς την θρησκευτική γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος”, δήλωσε ο ίδιος στο AFP.

(φωτο:eurokinissi)