Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα αφού ανταποκρίνεται στις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας.
Αναλυτικά στην απόφαση αποτυπώνεται η βαθιά λύπη της Επιτροπής σχετικά με την έλλειψη διαλόγου αλλά και πληροφόρησης για τις προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Επισημαίνεται δε πως έγιναν επανειλημμένες εκκλήσεις να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco.
Ο οργανισμός στην απόφασή του μιλά για έντονη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις που οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων ενώ ζητά από την Άγκυρα να κάνει γνωστές τις προθέσεις της και να μπει σε διάλογο πριν λάβει άλλες αποφάσεις για ριζικές αλλαγές στα δύο μνημεία.
Η Unesco ζητά ακόμη από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έως και την 1η Φεβρουαρίου 2022 μια πλήρως ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης στα μνημεία ώστε το ζήτημα να συζητηθεί κατά την επόμενη Σύνοδο.
Η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής στην επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από 21 κράτη μέλη, και είναι υποψήφια για την επόμενη περίοδο.
«Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών σε στενό συντονισμό με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη μέλη της εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για την χώρα μας λεκτικό, και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού» σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στον εορτασμό του πρώτου χρόνου του Μουσείου «Σπίτι του Ελύτη» ο Ν. Δένδιας
- Βρετανία: Μόνο ένας άνδρας θεωρείται ύποπτος από την αστυνομία για την επίθεση σε τρένο
- Αυτά είναι τα καταστήματα ΕΛΤΑ που δεν θα λειτουργούν από αύριο Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
- Τραγωδία στις ιταλικές Άλπεις: Πέντε Γερμανοί ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα
- Η Τζένιφερ Λόρενς ζήτησε βοήθεια από το ChatGPT…για αυτό το λόγο
- Το “τσιουάουα” Βέλγιο απειλεί ότι θα ισοπεδώσει την…Ρωσία! Επικό βίντεο
- Στα Βορίζια Ηρακλείου μεταφέρθηκε η σορός του 39χρονου θύματος του μακελειού
- Η Χαμάς ανακοινώνει ότι θα παραδώσει τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων απόψε στις 8 το βράδυ
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητάει ειδική αξιολόγηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ επί της οδού Μητροπόλεως
- Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις εξελίξεις του μακελειού στα Βορίζια









