Τι μας είπε ο Χριστός για την Ελεημοσύνη;

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφάλαιο 6 :

1 Προσέχετε τὴν ἐλεημοσύνην ὑμῶν μὴ ποιεῖν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων πρὸς τὸ θεαθῆναι αὐτοῖς· εἰ δὲ μήγε, μισθὸν οὐκ ἔχετε παρὰ τῷ πατρὶ ὑμῶν τῷ ἐν τοῖς οὐρανοῖς.

2 ῞Οταν οὖν ποιῇς ἐλεημοσύνην, μὴ σαλπίσῃς ἔμπροσθέν σου, ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ ποιοῦσιν ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ ἐν ταῖς ρύμαις, ὅπως δοξασθῶσιν ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν.

3 σοῦ δὲ ποιοῦντος ἐλεημοσύνην μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου,

4 ὅπως ᾖ σου ἡ ἐλεημοσύνη ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ.

 Ο Χριστός με λίγα και απλά λόγια μας λέει, να προσέχουμε την ελεημοσύνη να μην την κάνουμε για το θεαθήναι και επιδεικτικά μπροστά στους άλλους, προκειμένου να μας δουν και να πουν πόσο καλοί και ελεήμονες είμαστε. Να μην το φωνάζουμε, όπως κάνουν οι υποκριτές, περιμένοντας να δοξαστούν από τους ανθρώπους ή να διαφημιστούν για το πόσο καλοί και φιλάνθρωποι είναι.

Oταν  κάνουμε ελεημοσύνη να μην γνωρίζει το αριστερό μας χέρι τι κάνει το δεξί μας.

Ό,τι κάνουμε να το κάνουμε κρυφά από τα μάτια του κόσμου και ο Χριστός, που είναι Πανταχού Παρών και βλέπει τα πάντα, στα φανερά θα μας δώσει τον ανάλογο μισθό. Πού δεν θα έχει να κάνει σαφώς με χρήμα, ούτε με οποιοδήποτε υλικό αγαθό αυτού του κόσμου, αλλά με αυτή μας την πράξη, θα μπορούμε να ελπίζουμε για μία θέση κοντά Του, στην Βασιλεία των Ουρανών!!!

 Αυτά όσον αφορά τα όσα μας είπε ο Χριστός και είναι απλά, κατανοητά και ξάστερα και εγώ το μόνο που έκανα ήταν απλά να σας τα θυμίσω!!!

Παρακάτω θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που προκύπτουν όσον αφορά το θέμα της Ελεημοσύνης.

Κατά καιρούς, όλοι θα έχετε ακούσει κάποιους ή ίσως και οι ίδιοι να έχουμε πει κάποιες φορές χωρίς να σκεφτούμε ή να είμαστε σίγουροι για το αν είναι έτσι, πράγματα τύπου, «αυτός κάνει τον ζητιάνο αλλά δεν ξέρει τι έχει» και άλλα παρόμοια, κρίνοντας τους άλλους, χωρίς να βλέπουμε αυτά που κάνουμε εμείς. Έχουμε σκεφτεί, πως ίσως να είχε και τώρα να μην έχει τίποτα και να χρειάζεται την βοήθεια μας;;;

Ή και όντως να είναι έτσι, εάν εμείς βγάλουμε και του δώσουμε χρήματα ή κάτι να φάει, η πράξη μας δεν θα μετρήσει για Τον Χριστό;;; Το ότι δεν είμασταν άσπλαχνοι απέναντι στον άλλον και κάναμε τα λόγια Του πράξη;;;

Ή το άλλο που ακούμε για τους δυστυχείς ναρκομανείς, «άστον τον πρεζάκια τα θέλει για την δόση του». Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποτέ πως μπορεί να έφτασε σε αυτή την κατάσταση;;; Τι ήταν και πώς ζούσε πριν;;; Έχουμε κάτσει ποτέ να ζητήσουμε και να δώσουμε κουράγιο σε κάποιο από αυτά τα παιδιά που στην πλειοψηφία τους είναι σε νεαρές ηλικίες;;;

 Ας μην κρίνουμε λοιπόν κανέναν φίλοι μου, γιατί με όποιο μέτρο κρίνουμε με το ίδιο θα κριθούμε και επίσης δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το αύριο για τον καθένα από εμάς. Ας βάλουμε στον κάθε ένα από αυτούς τον εαυτούλη μας και το πως θα θέλαμε να μας φέρονται εμάς  αν είμασταν στην θέση τους.

Και αν ακόμα καταφέρουμε και στον κάθε ένα από αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε τον Χριστό και την κάθε φορά που μας ζητάει κάποιος κάτι και εμείς με αγάπη του προσφέρουμε, ως μια ευκαιρία για να κερδίσουμε τον Παράδεισο, τότε θα έχουμε πετύχει το μέγιστο δυνατό!!!!

Και τέτοιες ευκαιρίες, ο Χριστός δίνει πολλές για τον καθένα μας και την κάθε μια, για να μας θυμίσει πως μια μέρα θα μας πει : ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με, ἀσθενὴς καὶ ἐν φυλακῇ, καὶ οὐκ ἐπεσκέψασθέ με.

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο δοκιμασίας, παίζουμε σε ένα παιχνίδι, σε αυτό που λέγεται ζωή και ανάλογα με το κατά πόσο θα παίξουμε σωστά, θα βγούμε κερδισμένοι ή χαμένοι. Ο Χριστός ήρθε σε αυτόν τον κόσμο και μας έδειξε τον δρόμο του νικητή, τον δρόμο της Σωτηρίας. Δύσκολος ο δρόμος, στενός και ανηφορικός, όμως ο Χριστός μας δίδαξε το πως θα περάσουμε από αυτόν, βγαίνοντας νικητές.

 Δεν μένει φίλοι μου παρά να ΔΟΥΜΕ με τα μάτια της ψυχής, να βρούμε το νόημα της ύπαρξης μας σε αυτό τον κόσμο και να κάνουμε πράξη τα όσα μας είπε ο Χριστός, προκειμένου να σωθούμε και να επιστρέψουμε κοντά Του!!! Να είμαστε ταπεινοί σε ότι κάνουμε και να βοηθάμε τους δυστυχείς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασίες κατάκρισης.

 ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...