• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Τα πάθη του Χριστού»: Η ταινία του Μελ Γκίμπσον για τα βασανιστήρια του Χριστού με τα πολλά “περίεργα ευτράπελα”

«Τα πάθη του Χριστού»: Η ταινία του Μελ Γκίμπσον για τα βασανιστήρια του Χριστού με τα πολλά “περίεργα ευτράπελα”

Το 2004 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η δραματική ταινία «Τα Πάθη Του Χριστού»,

σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον και πρωταγωνιστές τους Τζίμ Καβίζελ και Μόνικα Μπελούτσι.

Το σενάριο

Η ταινία αναφέρεται στις 12 τελευταίες ώρες ζωής του Χριστού. Αρχίζει από την προσευχή στον κήπο στη Γεσθημανή και ολοκληρώνεται με την Ανάσταση. Το κύριο όμως μέρος της επικεντρώνεται στα βασανιστήρια και τη σταύρωση. Το σενάριο βασίστηκε στα ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά, του Ματθαίου και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Υπάρχουν όμως σκηνές, που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ πριν στο κοινό, από παρόμοιες παραγωγές. Για παράδειγμα στην έναρξη, την ώρα που ο Ιησούς προσεύχεται, παρουσιάζεται ο Σατανάς, που προσπαθεί να του αποσπάσει την προσοχή και ο Ιησούς συνθλίβει ένα φίδι με το πόδι. Ωστόσο, αυτό δεν προκύπτει από τα ευαγγέλια.

Επίσης, η σεκάνς στην οποία ο Σατανάς κρατάει ένα μωρό – δαίμονα στην αγκαλιά, τη στιγμή που ο Χριστός μαστιγώνεται, είναι μία σκηνή για την οποία η ταινία επικρίθηκε απο πολλούς.

«Εκείνη τη στιγμή, το κακό αντικαθιστά το καλό. Τι πιο όμορφο από μια μητέρα με το παιδί της; Οπότε, στη σκηνή ο διάβολος παίρνει τα ηνία και παραμορφώνει την εικόνα. Παραδέχομαι όμως ότι είναι παράξενο, σκληρό, σοκαριστικό και κάπως υπερβολικό», έχει πει ο Γκίμπσον σε συνέντευξή του.

Η χρήση των 2 γλωσσών στους διαλόγους

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παραγωγής, ο Γκίμπσον δήλωσε πως θα χρησιμοποιούσε για τους διαλόγους 2 γλώσσες, χωρίς υπότιτλους. Ήθελε να αποφύγει την καθομιλουμένη αγγλική, ώστε να καταπλήξει το κοινό. Οι γλώσσες που επιλέχτηκαν ήταν η λατινική και η εβραϊκή. Αν και η παραγωγή συμβουλεύτηκε καθηγητές πανεπιστημίου και φιλόλογους, πολλά ουσιαστικά, ρήματα και προσδιορισμοί αποδόθηκαν λανθασμένα κατά τη μετάφραση από τα αγγλικά, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία των διαλόγων να μην βγαίνει νόημα. Παρά τις αντιρρήσεις του σκηνοθέτη, η ταινία υποτιτλίστηκε.

Τα γυρίσματα

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2003 στην πόλη Ματέρα της Ιταλίας. Ωστόσο, το καστ και το συνεργείο αντιμετώπισε περίεργες καταστάσεις και τραυματισμούς. Ο Καβίζελ έπαθε υποθερμία, χτυπήθηκε από κεραυνό και μαστιγώθηκε 2 φορές κατά λάθος, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα στην πλάτη του ουλές πολλών εκατοστών. Λέγεται, ότι λίγους μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο Γκίμπσον φέρεται να κάλυψε όλα τα έξοδα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις δυσκολίες στις οποίες τον υπέβαλε. Ο βοηθός σκηνοθέτη χτυπήθηκε εξίσου 2 φορές από κεραυνό, ενώ αρκετοί καμεραμάν και φροντιστές έσπασαν χέρια, πόδια και πλευρά.

(mixanitouxronou)

photo video screenshot