Ευαγγέλιο Κυριακής (κατ.Ματθαίον κεφ. 4 στιχ. 18-23)

Κατ.Ματθαίον κεφ. 4 στιχ. 18-23

18 Περιπατῶν δὲ παρὰ τὴν θάλασσαν τῆς Γαλιλαίας εἶδε δύο ἀδελφούς, Σίμωνα τὸν λεγόμενον Πέτρον καὶ ᾿Ανδρέαν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, βάλλοντας ἀμφίβληστρον εἰς τὴν θάλασσαν· ἦσαν γὰρ ἁλιεῖς·

18 Καθώς περπατούσε (ο Ιησούς) στην παραλία της θάλασσας της Γαλιλαίας, είδε δυο αδερφούς, τον Σίμωνα τον ονομαζόμενο Πέτρο και τον Ανδρέα τον αδερφό του, αυτοί ήταν ψαράδες.

19 καὶ λέγει αὐτοῖς· δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων.

19 και τους λέει,ελάτε μαζί μου και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων.

20 Οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ.

20 Αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και Τον ακολούθησαν.

 Σχόλιο: Μας λέει εδώ ο Ματθαίος, ότι καθώς περπατούσε ο Ιησούς στη Γαλιλαία (προσοχή στη Γαλιλαία και όχι στην Ιουδαία), συνάντησε τα δυο αδέρφια τον Πέτρο και τον Ανδρέα, οι οποίοι ήταν ψαράδες και τους είπε να Τον ακολουθήσουν, και αυτοί το έκαναν. Στο σημείο αυτό, να πούμε, ότι το να είσαι ψαράς εκείνη την εποχή δεν σήμαινε ότι είσαι κάποιος τελευταίος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Ο Πέτρος και Ανδρέας, ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες της εποχής, είχαν δική τους επιχείρηση και λογικά έβγαζαν και καλά λεφτά. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το εκκλησιαστικό κατεστημένο έχει δώσει λάθος ορισμούς εννοιών, ακούει ο άλλος ψαράς και λέει “ο κακόμοιρος, ο απλός ανθρωπάκος, ο φουκαριάρης” δεν είχε τι να κάνει και ακολούθησε. Καλό ε; Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως, αυτοί οι άνθρωποι είχαν και οικογένειες και επιχειρήσεις.

 
21 Καὶ προβὰς ἐκεῖθεν εἶδεν ἄλλους δύο ἀδελφούς, Ἰάκωβον τὸν τοῦ Ζεβεδαίου καὶ Ἰωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ Ζεβεδαίου τοῦ πατρὸς αὐτῶν καταρτίζοντας τὰ δίκτυα αὐτῶν, καὶ ἐκάλεσεν αὐτούς.

21 Και πιο πέρα είδε άλλους δυο αδερφούς, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τον αδερφό του οι γιοι του Ζεβεδαίου, μέσα στο πλοίο με τον πατέρα τους και καταπιάνονταν με τα δίχτυα, και τους κάλεσε.

22 Οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὸ πλοῖον καὶ τὸν πατέρα αὐτῶν ἠκολούθησαν αὐτῷ.

22 Αυτοί δε αμέσως άφησαν το πλοίο και τον πατέρα τους και Τον ακολούθησαν.

 Σχόλιο: Ξανά εδώ το ίδιο πράγμα, άλλα δυο αδέρφια, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης αυτή τη φορά, έκαναν το ίδιο με τους προηγούμενους, και όχι μόνο απλά, παράτησαν τα δίχτυα, όπως λέει το κείμενο, αλλά και τον πατέρα τους και το πλοιάριό τους, παρακαλώ!!! Πως θα αντιμετωπιζόταν ένα τέτοιο περιστατικό στις μέρες μας; Τι θα έλεγαν όλοι αυτοί οι μεγαλοχριστιανοί; “Μα να παρατήσεις τη δουλεία σου, τη στρωμένη και τους γονείς σου; Σίγουρα το έχετε ακούσει όλοι αυτό κάπου σε κάποια παρέα, ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις κτλ ” Δυστυχώς φίλοι μου τα πράγματα δεν είναι έτσι! Τι τους έκανε να πράξουν έτσι;

Ο Χριστός, διάλεξε τους μαθητές του ανάμεσα στους Ελληνογενείς πληθυσμούς της Γαλιλαίας και όχι Ιουδαίους, και ό λόγος ήταν η διαφορά νοοτροπίας και σκέψης μεταξύ των δυο λαών, εθνοτήτων. Όταν ο Χριστός είπε στον Εβραίο πλούσιο, πούλα τα όλα και έλα μαζί μου, εκείνος γιατί δεν το κάνε; Τι διαφορά είχε εκείνος από τους μαθητές που ακολούθησαν; Η διαφορά αγαπητοί φίλοι, είναι ότι ο Εβραίος νέος πίστευε σαν θεό τον Γιαχβέ, που του τάξε χρήμα και εξουσία στον κόσμο, ενώ οι Έλληνες ήξεραν για τον αληθινό Θεό!!!

 23 Καὶ περιῆγεν ὅλην τὴν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καὶ κηρύσσων τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας καὶ θεραπεύων πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν ἐν τῷ λαῷ.

23 Και γύρισε σε όλη τη Γαλιλαία ο Ιησούς διδάσκοντας μέσα στις συναγωγές τους και κήρυττε το ευαγγέλιο (καλή είδηση) της βασιλείας και θεράπευε όλες τις νόσους και όλες τις αδυναμίες μέσα στο λαό.

 Σχόλιο: Από ότι βλέπουμε σε αυτό το πολύ μικρό κομμάτι, που κηρύττει σήμερα Κυριακή η Εκκλησία, υπάρχουν τρανταχτά σημεία που μπορεί να σταθεί κανείς και να δει με άλλο μάτι, από ότι ως τώρα. Ο Χριστός πήρε ανθρώπους που θα ήταν κατάλληλοι να γίνουν φορείς των λόγων Του, πήρε από τους Έλληνες που γνώριζαν ότι θα έρθει ο Χριστός. Άνθρωποι με καθαρότητα καρδιάς, γνώση και ευθεία προαίρεση προς την αλήθεια. Πολύ παραμύθι έχουμε φάει από τους μεγάλους “πατέρες της εκκλησίας” σχετικά με τους Εβραίους και το πόσο περιούσιος λαός ήταν. Τρανταχτά παραδείγματα μέσα από το ίδιο το ευαγγέλιο, που αν τα δεις καθαρά, χωρίς την προπαγάνδα των μεγαλοθεολόγων, ακυρώνουν όσα έχουν γράψει για να δικαιολογήσουν τους Εβραίους και να περάσουν τον Εβραιοχριστιανισμό. Στο κάτω κάτω, ο Χριστός όταν αναφερόταν σε αυτούς, μίλαγε με τα χειρότερα λόγια.

 Ανοίγουμε το βιβλίο των βιβλίων και λίγο λίγο κάθε φορά διαπιστώνουμε σε τι παγίδα μας έχουν ρίξει εδώ και κάμποσους αιώνες, όλοι αυτοί που φέρουν το σχήμα του “μεγαλου και θεοφόρου πατέρα”.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

 Ο Πολεμιστής Της Ειμαρμένης

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...