• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υβριστές μια ζωή! Ερντογάν: «Κληρονομιά κατάκτησης η Αγιά Σοφιά»

Υβριστές μια ζωή! Ερντογάν: «Κληρονομιά κατάκτησης η Αγιά Σοφιά»

Ακάθεκτος στις προκλήσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια εγκαινίων ενός νέου τζαμιού στο Ζονγκουλντάκ έκανε αναφορά στην Αγία Σοφία ενώ απήγγειλε τους στίχους του ποιήματος που τον είχε οδηγήσει στη φυλακή το 1998 (είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και οδηγήθηκε στις φυλακές για τέσσερις μήνες).

Το ποίημα είναι του Τούρκου εθνικιστή Ziya Gokalp και ο Ερντογάν το είχε απαγγείλει όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

«Oι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι θόλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά οι στρατώνες μας, και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας. Αυτόν τον στρατό περιμένει η θρησκεία μου», αναφέρουν οι στίχοι.

«Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας».

Σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ανέφερε πως «εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».