• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τούρκος Υφ.Εξωτερικών: «Γνωρίζετε πως όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα χτύπησαν τις καμπάνες τους όλη τη μέρα ως διαμαρτυρία;»

Τούρκος Υφ.Εξωτερικών: «Γνωρίζετε πως όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα χτύπησαν τις καμπάνες τους όλη τη μέρα ως διαμαρτυρία;»

Κάνουν και...παράπονα τώρα οι Τούρκοι σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα και αλλού.

Σε ένα παραλήρημα από τα λίγα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν,, ακούγεται να λέει τα εξής:

«Αντί να φτάνουμε σε λύσεις με τους μουσουλμάνους αδελφούς και αδελφές μας για βοήθεια, δυστυχώς αναζητούμε λύσεις στις πρωτεύουσες της Δύσης. Και ακόμη χειρότερα βλέπουμε στη Συρία και στη Λιβύη πως κάποιοι εξ ημών, εισέρχονται σε συμμαχίες με άλλους ενάντια στα αδέρφια μας. Μουσουλμάνοι τελούν υπό καταπίεση και συνεχίζουν να χύνουν δάκρυα σε διάφορα σημεία του κόσμου. Οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας που ζουν στη Δύση, σχεδόν καθημερινά, αντιμετωπίζουν ισλαμοφοβία και ρατσιστικές επιθέσεις. Βλέπουμε πάντα τους Ευρωπαίους γείτονές μας να μιλάνε γύρω από την ισχύ του νόμου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο αν δεις τις αντιδράσεις τους βλέπεις ότι δεν εφαρμόζουν αυτά τα οποία διδάσκουν. Για παράδειγμα μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα τζάμι για τους μουσουλμάνους στην Αθήνα; Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό; Γνωρίζετε πως όλες οι εκκλησίες στην Ελλάδα χτύπησαν τις καμπάνες τους όλη τη μέρα σαν μία διαμαρτυρία; Και ποιος ήταν ο λόγος αυτής της διαμαρτυρίας; Μήπως είναι κάποια φυσική καταστροφή ένα σοβαρό δυστύχημα που προκάλεσε τις απώλειες σε πολλές ζωές; Όχι τίποτα από όλα αυτά. Ήταν επειδή ανοίξαμε πάλι την Αγιά Σοφιά σαν τζαμί. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος μία τέτοια υποκρισία σε ένα ιστορικό περιεχόμενο.

Είμαι πολύ περήφανος να σας πω πως η αντίδρασή της Ελλάδας ήταν μία εξαίρεση. Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Δεχθήκαμε αμέτρητα μηνύματα χαράς για αυτό το θέμα. Ήμουν εκεί μαζί με τον αδερφό μου τον Ταχά (Αϊχάν, πρόεδρος της νεολαίας της ισλαμικής συνεργασίας- ICYF)για την ιστορική προσευχή της Παρασκευής μαζί με τον πρόεδρό μας Ερντογάν στις 24 Ιουλίου και μαζί με 350 χιλιάδες πιστούς.

Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας σαν τζαμί έχει μία σημασία πέρα από έναν νέο χώρο. Είναι ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης από την Τουρκία προς τον ισλαμικό κόσμο. Ελπίζουμε πως εμείς ως μουσουλμάνοι θα πάμε αυτό το μήνυμα ακόμα παραπέρα. θα ήθελα να αναφέρω πάλι αυτό που δήλωσε ο πρόεδρός μας Ερντογάν κατά τα εγκαίνια του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Είχε υπογραμμίσει ότι η ανάκτηση της Αγίας Σοφίας σαν τζαμί, είναι ένα σημάδι για την απελευθέρωση του τζαμιού Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ».