• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τουρκικό ΣτΕ: «Να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία»! Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ισλαμική προσευχή! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκικό ΣτΕ: «Να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία»! Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ισλαμική προσευχή! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεκδιήγητη απόφαση των Τούρκων για τον ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας.

«Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο», μετέδωσε το CNN Turk.

Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί και σε πολλά άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα, για τους Τούρκους, δεν υπάρχει κανένας απολύτος νομικός φραγμός στο να μετατραπεί -και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές- η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ωστόσο και πάλι η τελική απόφαση αφήνεται στα χέρια του Ερντογάν.

Ο «σουλτάνος» υπέγραψε Προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την ισλαμική προσευχή εντός αυτής.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα (στις 20:53).

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek:

«Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, έκανε λόγο για «νομική ανάγκη» να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο TRT, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε γνώμη για την υπό εξέλιξη προσφυγή σχετικά με την Αγία Σοφία. Όταν ανακοινωθεί η απόφαση, θα τη μάθουμε μαζί με όλους. Πέρα όμως από την υπό εξέλιξη υπόθεση, πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία. Η Αγία Σοφία είναι ίδρυμα. Είναι νομικός όρος η Αγία Σοφία, η οποία ήταν τζαμί, να λειτουργήσει ξανά όπως ορίζει ο αρχικός σκοπός της».

Στον απόηχο της απόφασης-ντροπής για την Αγία Σοφία αναμένονται αντιδράσεις από κάθε γωνιά της υφηλίου.

(φωτο:screenshot)