• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα δικά τους σχέδια έχουν οι Τούρκοι για τα Ιεροσόλυμα: «Είναι δική μας πόλη!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα δικά τους σχέδια έχουν οι Τούρκοι για τα Ιεροσόλυμα: «Είναι δική μας πόλη!» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πήρε φόρα ο «σουλτάνος» και διεκδικεί μέχρι και την Ιερουσαλήμ.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν το καθεστώς Ερντογάν έχει προβεί σε «σημειολογικές κινήσεις» με τις οποίες ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει την επιθυμία του να απλώσει χέρι πάνω από τα Ιεροσόλυμα.

Η πόλη που στέκεται ως «σημείο αναφοράς» για τρεις θρησκείες (Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, Ιουδαϊσμός), οι δύο εκ των οποίων έχουν δισεκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, έχει μπει για τα καλά στον «χάρτη των διεκδικήσεων» της Άγκυρας.

Ωστόσο για ακόμη μία φορά ο απρόβλεπτος Ερντογάν μπαίνει σε…«ξένα χωράφια» και μη υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα δήλωσε:

«Η Ιερουσαλήμ είναι μία πόλη από εμάς, για εμάς. Σε αυτήν την πόλη αφήσαμε αίμα και δάκρυα κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ακόμα δυνατό να βρει κανείς τα ίχνη της οθωμανικής αντίστασης.

Το πρώτο μας qibla [κατεύθυνση της προσευχής στο Ισλάμ] στο Τέμενος al-Aqsa και ο θόλος του βράχου στην Ιερουσαλήμ είναι τα συμβολικά τζαμιά της πίστης μας. Επιπλέον, αυτή η πόλη φιλοξενεί τα ιερά μέρη του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού.

Η σύγχρονη Τουρκία, είναι το διάδοχο κράτος που έχει εδώ και χρόνια μια διαρκή σύνδεσή της με την ιερή πόλη».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νύξη και στην κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα Ιεροσόλυμα, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα:

«Μια άλλη κρίση που παρακολουθεί προσεκτικά η χώρα μας και το έθνος μας είναι η καταπίεση του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και οι διάφορες πρακτικές που παραβιάζουν την μοναδικότητα της Ιερουσαλήμ».

Άραγε τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας απρόβλεπτος ηγέτης μίας περιφερειακής δύναμης (Τουρκίας) που συμπεριφέρεται ως κράτος-“τραμπούκος”, σε μία τόσο σημαντική για τη Νέα Τάξη πόλη;