• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο Πακιστάν χιλιάδες μουσουλμάνοι αψηφούν τις απαγορεύσεις και συρρέουν στα τζαμιά

Στο Πακιστάν χιλιάδες μουσουλμάνοι αψηφούν τις απαγορεύσεις και συρρέουν στα τζαμιά

Χιλιάδες μουσουλμάνοι στο Πακιστάν αψηφούν τις απαγορεύσεις συναθροίσεων λόγω του κορονοϊού και συρρέουν στα τζαμιά.

Το Πακιστάν έχει απαγορεύσει τις θρησκευτικές συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμως σε μια προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός και η μαρτυρία του Σαμπίρ Ντουρανί τα λέει όλα.

Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι κάνει προσευχές σχεδόν κάθε μέρα σε τζαμί του Μουλτάν στο κεντρικό Πακιστάν, πως συχνά δέκα άνδρες και πολλές φορές παραπάνω συμμετέχουν, ενώ κανείς δεν φορά προστατευτική μάσκα.

«Ο υπεύθυνος για τις προσευχές μάς είπε ότι ο ιός δεν μπορεί να μας μολύνει όπως μολύνει τους Δυτικούς. Είπε ότι εμείς πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπό μας πέντε φορές την ημέρα πριν κάνουμε τις προσευχές μας, πράγμα που δεν κάνουν οι άπιστοι, άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ο Θεός είναι μαζί μας», ανέφερε χαρακτηριστικα΄.

Το ισλαμικό λόμπι είναι πανίσχυρο στο Πακιστάν των 200 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα θρησκευτικά κόμματα δεν έχουν καλές εκλογικές επιδόσεις, αλλά μπορούν να κινητοποιήσουν τεράστια, συχνά βίαια, πλήθη για θρησκευτικά θέματα, όπως είναι ο νόμος περί βλασφημίας.

«Η θρησκεία και οι προσευχές αποτελούν συναισθηματικό θέμα στο Πακιστάν και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι σε αυτό», δηλώνει ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιμραν Χαν.

Περισσότερα από το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας στο Πακιστάν έχουν σχέση με μουσουλμάνους που επέστρεψαν από προσκυνήματα στην Μέση Ανατολή και οπαδούς του Tablighi Jamaat, οργάνωση προσηλυτισμού.

Ομως η ανησυχία για εκτόξευση της μετάδοσης προέρχεται από τις κοινές προσευχές στα τζαμιά, ιδιαίτερα τις Παρασκευές. Τα πλήθη που συμμετέχουν στις προσευχές στα τζαμιά είναι πιθανόν να αυξηθεί καθώς θα πλησιάζει ο μήνας του ραμαζανιού που αρχίζει σε δύο εβδομάδες.

Αν και το Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας, ένα σώμα που συμβουλεύει την κυβέρνηση για θρησκευτικά ζητήματα, κάλεσε τους κληρικούς και το κοινό να τηρήσουν τα κυβερνητικά μέτρα, πολλοί ιερωμένοι και τοπικοί ηγέτες έχουν αντιταχθεί στην απαγόρευση.

«Αν υπακούσετε, θα αναγκαστούμε να σκεφτούμε ότι τα τεμένη ερημώνουν κατόπιν αμερικανικών εντολών», δήλωσε μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων πιστών που συμμετείχαν σε κηδεία ο ηγέτης θρησκευτικού κόμματος, ο Μουφτί Καφαγιατούλαχ. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας, αλλά όχι και να εγκαταλείψουμε τα τζαμιά…».

Στο Καράτσι, την μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, η αστυνομία δέχθηκε επιθέσεις για δεύτερη συνεχή εβδομάδα όταν επιχείρησε να διακόψει την προσευχή σε τζαμί την Παρασκευή. Μία αστυνομικός τραυματίσθηκε στις συγκρούσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάσθηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να αντιμετωπίζουν το οργισμένο πλήθος.

Σε άλλες πόλεις, η αστυνομία προτιμά να αγνοεί τις συγκεντρώσεις στα τζαμιά.

(φωτο:pexels)