Ισλάμ και Θεσσαλονίκη: Αυτό συνέβη σήμερα για 2η φορά από το 1922

«Για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση στους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες μας, για την προσευχή της 16ης Ιουνίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα», είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από νωρίς το πρωί, στις 7:00 σήμερα, μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων προσήλθαν για να προσευχηθούν για την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ (Eid al Adha), στο Γενί Τζαμί, γνωστό ως παλαιό αρχαιολογικό μουσείο, καθώς δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους στη Θεσσαλονίκη.

Το τέμενος Γενί Τζαμί, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες, στους μουσουλμάνους για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους κατά την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

«Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους μουσουλμάνους. Σήμερα εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον μουσουλμάνων από την πρώτη φορά που παραχωρήσαμε τον χώρο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος μουσουλμανικών υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μαίρη Κυρίτση και διευκρίνισε πως, «περίπου 130 άτομα προσήλθαν σήμερα, σχεδόν οι διπλάσιοι από την προηγούμενη φορά, ανάμεσα τους και πολλές οικογένειες, γυναίκες με παιδιά».

«Τις προηγούμενες ημέρες κατόπιν της έγκρισης του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, η υπηρεσία μας ακολούθησε τις απαραίτητες διαδικασίες, έγιναν οι συνεννοήσεις με θρησκευτικές κοινότητες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον, ακολούθησαν οι προετοιμασίες του χώρου», εξήγησε η κα Κυρίτση.

Η προσευχή τελέστηκε από τον Αιγύπτιο ιμάμη Μοχάμεντ Ελ Ζαχάμπι, πρόεδρο της Θρησκευτικής Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών και την παρακολούθησαν πιστοί, μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθώς και επισκέπτες.

Θυμηθείτε τις εικόνες που είχαν εκτυλιχθεί προ δύο μηνών, όταν το Γενί Τζαμί είχε ανοίξει για προσευχή για πρώτη φορά από το 1922:

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο αρχείου: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί