Η Αυστρία απαγόρευσε την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία

Νόμο που απαγορεύει στις μουσουλμάνες μαθήτριες των δημοτικών σχολείων να φορούν την ισλαμική μαντίλα ενέκρινε η βουλή της Αυστρίας, ένα μέτρο που πιθανόν να προκαλέσει προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να προκαταβάλουν τις επικρίσεις για τη διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων, οι συντάκτες του νομοσχεδίου αναφέρονται σε «κάθε ένδυμα επηρεασμένο από την ιδεολογία ή τη θρησκεία που καλύπτει την κεφαλή». Πάντως και οι δύο συνιστώσες της κυβερνητικής συμμαχίας, οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ), κατέστησαν σαφές ότι στο στόχαστρό τους βρίσκεται η ισλαμική μαντίλα.

«Μήνυμα κατά του πολιτικού Ισλάμ» η απαγόρευση της μαντίλας στα δημοτικά
Ο εκπρόσωπος του FPÖ για θέματα Παιδείας Βέντελιν Μέλτσερ εξήγησε ότι ο νόμος στέλνει «ένα μήνυμα εναντίον του πολιτικού Ισλάμ», ενώ ο βουλευτής του ÖVP Ρούντολφ Τάσνερ τόνισε πως ο νόμος για την απαγόρευση της μαντίλας ήταν απαραίτητος για να προστατευθούν τα κορίτσια από την «υποδούλωση». Η κυβέρνηση διευκρίνισε εξάλλου ότι ο νόμος δεν αφορά τα τουρμπάνια των Σιχ και τα κιπά των Εβραίων.

Η οργάνωση των αυστριακών μουσουλμάνων IGGÖ κατήγγειλε τον νόμο για τη μαντίλα χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό του «αισχρό» και κάνοντας λόγο για «τακτική αντιπερισπασμού» από μέρους της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι αφορά ελάχιστες μαθήτριες. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το κείμενο. Ορισμένοι έκριναν ότι προωθώντας τον νόμο αυτό η κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς είχε μάλλον κατά νου να μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα, παρά το καλό των παιδιών.

Από iefimerida, ΦΩΤΟ: pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •