• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Σαουδική Αραβία χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις γυναίκες

H Σαουδική Αραβία χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις γυναίκες

Στην Σαουδική Αραβία το καθεστώς είναι αυστηρώς ανδροκρατούμενο και οι γυναίκες επιβάλλεται να φορούν μπούργκα ενώ για να κυκλοφορήσουν έξω πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε από ένα αρσενικό της οικογενείας τους που θα τις προσέχει-θα μπορούσε να είναι ο πατέρας, ο θείος, ο σύζυγος, ο αδερφός ή ο γιος τους.

Οι άνδρες λοιπόν γενικότερα αποφασίζουν για τα πάντα όσον αφορά στις ζωές των γυναικών της χώρας από το ποιον θα παντρευτούν μέχρι και αν θα ταξιδέψουν. Μάλιστα στη συγκεκριμένη χώρα δεν τους επέτρεπαν ούτε να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, κάτι το οποίο πολύ πρόσφατα άλλαξε και πλέον οι γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν. Παράλληλα ένα ακόμη “προνόμιο” δόθηκε στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας και αυτό ήταν ότι πλέον μπορούν να πάνε σε ένα στάδιο να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο.

Κάτι που επίσης πρόκειται να αλλάξει σύντομα σύμφωνα με τη Wall Street Journal είναι ότι από φέτος το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα ελαφρύνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς των γυναικών πράγμα που σημαίνει ότι τόσο οι άνδρες όσο πλέον και οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα τους χωρίς την συγκατάθεση ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους. Βέβαια άλλοι περιορισμοί όπως ας πούμε η άδεια που πρέπει να πάρει μια γυναίκα από τον “προστάτη” της προκειμένου να παντρευτεί, θα παραμείνει ως έχει.

Προφανώς και τα μέλη της Σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας θέλουν να δουν το σύστημα να αλλάζει με ορισμένες ελαφρύνσεις για όλες τις υπηκόοους γένους θηλυκού, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, συνετά, αργά και με όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο ώστε να μην αλλοιωθεί η κουλτούρα τους όπως έχουν τονίσει δημόσια.

Από Marieclaire, ΦΩΤΟ pexels