Επικίνδυνα παιχνίδια: Ο Ερντογάν ξεσηκώνει τους μουσουλμάνους για τα Ιεροσόλυμα

Ο "σουλτάνος" έχει υιοθετήσει τον ρόλο του αυτόκλητου ηγέτη του Ισλάμ σε ό,τι αφορά τους "Αγίους Τόπους".

Του Άρη Δημόπουλου

Μεγαλειώδης συγκέντρωση με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώπιον μάλιστα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλιευμένες από διεθνή ΜΜΕ, υποκινητής της σημερινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης είναι ο ίδιος ο «σουλτάνος», εμφανιζόμενος στο πλήθος με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό,  Ράμι Χαντάλα.

Σημαίες της Τουρκίας και της Παλαιστίνης «κατέπνιξαν» τον χώρο που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με ένα δριμύ κατηγορώ να ακούγεται από τα στόματα χιλιάδων θερμόαιμων μουσουλμάνων κάθε ηλικίας.

Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πόσο καλά χειρίζεται τους οπαδούς του ο Ερντογάν στην Τουρκία, η συγκέντρωση προηγήθηκε της συνεδρίασης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), με την γειτονική χώρα να φιλοξενεί στην Κωνσταντινούπολη την Σύνοδο.

Το μομέντουμ της συγκέντρωσης συνδυάστηκε με συνθήματα που στρέφονταν γύρω από τα Ιεροσόλυμα και τους νεκρούς στα επεισόδια της Γάζας την περασμένη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν μάλιστα, από κοινού με την σύζυγό του, έκανε μία…μεγαλοπρεπή είσοδο στην συγκέντρωση με ελικόπτερο.

Στη συνέχεια απλά έπαιξε τον ρόλο του ως εκείνους που ενώνει τον μουσουλμανικό κόσμο απέναντι σε τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι οι «Άγιοι Τόποι».

«Κάτω τα χέρια από τα Ιεροσόλυμα», «Με την άδεια του Θεού, η Ιερουσαλήμ ανήκει σε εμάς», «Είναι η πρωτεύουσα του Ισλάμ όσο υπάρχει αυτή η Ummah (ισλαμική κοινότητα)», είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα του πλήθους που διαμαρτυρήθηκε κατά των εξελίξεων στους «Αγίους Τόπους».

Η συγκεκριμένη ισλαμικής χροιάς συγκέντρωση σε κάθε περίπτωση φέρνει την προσωπική υπογραφή του Ερντογάν.

Είναι ενδεικτικό πως σε κανένα άλλο κράτος, ακόμη και ισλαμοκρατούμενο, οι διαδηλώσεις κατά της παράδοσης των Ιεροσολύμων στο Ισραήλ δεν οργανώθηκαν και γιγαντώθηκαν από την πολιτική ελίτ.

Εξάλλου ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ,που ο Τραμπ γνωστοποίησε την απόφασή του για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, ο Ερντογάν  «παίζει με την φωτιά», αναλαμβάνοντας έναν ρόλο πολύ πέρα από τις δυνατότητες του ιδίου αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Πόσο μάλλον σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu