• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ενοχλούνται μόνο για τους μουσουλμάνους: Γκαλερί κάλυψε έργα «βλάσφημα» για το Ισλάμ

Ενοχλούνται μόνο για τους μουσουλμάνους: Γκαλερί κάλυψε έργα «βλάσφημα» για το Ισλάμ

Η γνωστή γκαλερί σύγχρονης τέχνης Saatchi στο Λονδίνο κάλυψε έργα με ισλαμικό περιεχόμενο μετά από καταγγελίες μουσουλμάνων επισκεπτών που δήλωσαν ότι ήταν «βλάσφημα».

Η γκαλερί Saatchi στο δυτικό Λονδίνο φιλοξενεί έκθεση από τον καλλιτέχνη SKU που διαθέτει μια ποικιλία έργων. Εντούτοις, αποφάσισε να καλύψει δύο πίνακες που ενσωμάτωσαν το κείμενο της shahada, έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, με εικόνες γυμνών γυναικών και την αμερικανική σημαία. Το έργο που προκάλεσε αντιδράσεις

Η γκαλερί, που ιδρύθηκε από τον διαφημιστικό μεγιστάνα Charles Saatchi, απέρριψε το αίτημα να αφαιρεθούν τα έργα ζωγραφικής, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στους επισκέπτες να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία της τέχνης. Ωστόσο, σε απάντηση των καταγγελιών, τα έργα θα παραμείνουν στον τοίχο της γκαλερί αλλά να θα καλύπτονται με ύφασμα. Και αυτό είναι κάτι που πρότεινε και ο ίδιος ο SKU.

Η γκαλερί Saatchi δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά επίσης και την ειλικρίνεια των καταγγελιών που έγιναν εναντίον αυτών των έργων και υποστήριξε την απόφαση του καλλιτέχνη να τα καλύψει μέχρι το τέλος της έκθεσης.

Προηγούμενες προσπάθειες κάλυψης έργων τέχνης είχαν μερικές φορές αποτύχει και προκαλούσαν σάλο για λογοκρισία με ενδεικτική την περίπτωση όταν το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αποφάσισε να καλύψει πίνακα του Πικάσο με γυναικείο γυμνό.

Πηγή: lifo.gr, ΦΩΤΟ: pexels