Η πρόταση με άρωμα πανθρησκείας για την Αγία Σοφία: «Να ανοίξει και για τους Χριστιανούς και για τους Μουσουλμάνους!»

Μία παρέμβαση που η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε.

Ο λόγος για την πρόταση που έκανε ο Πατριάρχης των Αρμενίων Σαχάκ Μασαλιάν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει η Αγία Σοφία να γίνει σύμβολο της…ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων!

Πιο συγκεκριμένα, σε μία πρόταση που αναπαράγεται από αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, ο ίδιος έγραψε στο twitter:

«1500 χρόνια αμέτρητων επισκευών, οι μόχθοι του ιδρύματος Σουλτάνου Πορθητή, όλα έγιναν για να είναι αυτό το κτίσμα ένας χώρος προσευχής. Και όχι για να είναι μουσείο.

Πιστεύω πως αντί για ένα κτίσμα στο οποίο οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες και τρέχουν από εδώ κι από εκεί, είναι πιο σύμφωνο με την φύση του να είναι ένα μέρος όπου οι πιστοί θα γονατίζουν με πίστη και δέος.

Η Αγία Σοφία ας ανοίξει για λατρεία. Το κτίριο είναι επαρκώς μεγάλο. Να παραχωρηθεί και στους χριστιανούς μια έκταση της. Ώστε να χειροκροτήσει ο κόσμος την θρησκευτική μας ειρήνη και ωριμότητα. Να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε σύμβολο της εποχής και της ανθρωπιάς.

Είναι πολύ ουτοπικό; Μα κάτω από τον ίδιο ουρανό δεν κάνουμε τις προσευχές μας ; Μπορούμε να μοιραστούμε και τον θόλο της Αγίας Σοφίας. Ακόμη κι αν οι πεποιθήσεις μας είναι διαφορετικές, στον ίδιο Θεό δεν πιστεύουμε;

Ο ναός, ο οποίος έχει απορροφήσει 1000 χρόνια χριστιανικών προσευχών και 500 χρόνια μουσουλμανικών προσευχών στους τοίχους του και τις συνέθεσε στη μυστηριώδη ύπαρξή του, δεν πιστεύω πως θα αντιτίθεται σε αυτό.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μιας νέα διαμάχη σταυρού και ημισελήνου».

(screenshot)
(screenshot)

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί