Διαμαρτυρίες Ιταλών Επισκόπων για την διατήρηση της απαγόρευσης τέλεσης λειτουργιών μετά τις 4 Μαΐου

Οι Καθολικοί Επίσκοποι Ιταλίας αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε να μην επιτρέψει προς το παρόν τη δυνατότητα τέλεσης των λειτουργιών.

Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, από τις 4 Μαίου θα μπορούν να τελούνται μόνο κηδείες, με συμμετοχή όχι περισσοτέρων των δεκαπέντε συγγενών.

Η Σύνοδος Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν τυχαίνει σεβασμού η ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας και υπενθύμισε τη σημαντική βοήθεια των ιερέων προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ιδίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, τις περασμένες ημέρες είχε αναπτυχθεί διάλογος ανάμεσα στην υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και τους καθολικούς επισκόπους, σε μια προσπάθεια μερικής επιστροφής στην καθημερινότητα και στις εκκλησίες. Η καθολική ιεραρχία είχε προτείνει να δίδεται η θεία κοινωνία της «όστια» στο χέρι και όχι στο στόμα, να την μοιράζει ο πάπας και οι πιστοί να περιμένουν την θέση τους ώστε να μην σχηματίζονται ουρές, και να μην τοποθετείται, στην φάση αυτή, ο αγιασμός στα ειδικά δοχεία των ναών.

Τελικά όμως η κυβέρνηση της Ρώμης (και η επιτροπή επιστημόνων που την συμβουλεύει) θεώρησε ότι στους κλειστούς χώρους των εκκλησιών δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Σήμερα, η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συμφωνηθεί και θα υπογραφεί με την Καθολική Εκκλησία ειδικό πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι -όσο πιο γρήγορα γίνεται- τις πύλες τους οι χώροι λατρείας.

Όπως διαρρέεται, θα μπορούσαν να τελεσθούν εκ νέου οι λειτουργίες από τις 25 Μαίου. Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως πώς θα εξελιχθούν οι διαφωνίες που έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης Κόντε. Πολλά στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και ότι μάλλον υιοθετήθηκε μια υπερβολικά αυστηρή στάση. Αντιθέτως, τα Πέντε Αστέρια στην πλειοψηφία τους στηρίζουν την γραμμή του Ιταλού πρωθυπουργού.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί