Οι πιο αιματηρές ανθρωποθυσίες στην Ιστορία

Παιδιά έγιναν θυσία στον βωμό της ηρεμίας

Το 2011, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τυχαία στο βόρειο Περού έναν μαζικό τάφο από τον 14ο αιώνα με τα λείψανα 44 μικρών παιδιών, ηλικίας από 4 έως 14 ετών. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, ανακαλύφθηκαν ακόμα 100 σκελετοί. Όλα ήταν ξαπλωμένα με το κεφάλι τους στραμμένο προς τη θάλασσα, τα πρόσωπά τους ήταν βαμμένα με κόκκινο χρώμα και το στήθος των σωμάτων ήταν ανοιγμένο με ειδικό τρόπο. Η έρευνα έδειξε ότι όλα τα παιδιά σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με την εξέταση του DNA, επρόκειτο για μέλη της φυλής των Τσιμού που έζησε σε εκείνη την περιοχή από το 900 έως το 1470.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά οδηγήθηκαν στην ακτή κατά τη διάρκεια των περιόδων των βροχών και θυσιάστηκαν για να εξευμενίσουν τους θεούς. Τον 15ο αιώνα, λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου του Ελ Νίνιο, ξαφνικά άλλαξε δραστικά το κλίμα της βόρειας ακτής. Τα ψάρια εξαφανίστηκαν από τη θάλασσα, οι άνθρωποι υπέφεραν από τις διαδοχικές πλημμύρες. Αυτή η ανωμαλία θεωρείται σήμερα ένας από τους κύριους λόγους για την παρακμή της φυλής των Τσιμού και την κατάκτησή τους από τους Ίνκας.

Αιματηρά θύματα του Ήλιου

Το 1991, 140 χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια ξύλινη κατασκευή που έμοιαζε με το διάσημο Στόουνχεντζ. Το εύρημα χρονολογείται γύρω στο 2300 π.Χ. Η κατασκευή ήταν αποτελούταν από κύκλους, χωρισμένους σε ξεχωριστά τμήματα, και φαίνεται πως είχε κάποιον τελετουργικό σκοπό.

Το 2018, κατά τη διάρκεια της μελέτης του κεντρικού τμήματος της κατασκευής, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα λείψανα μερικών δεκάδων γυναικών και παιδιών διαφόρων ηλικιών. Όλοι τους δέχθηκαν θανατηφόρα χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα λείψανά τους βρέθηκαν σε λάκκους στο κέντρο του κύκλου. Δίπλα τους υπήρχαν θραύσματα των τελετουργικών αντικειμένων.

«Γερμανικό Στόουνχεντζ». Εδώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πραγματοποιήθηκαν τελετουργικές θυσίες παιδιών και γυναικών. © Wikimedia Maps, CC BY-SA 2.0/Torsten Maue
«Γερμανικό Στόουνχεντζ». Εδώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πραγματοποιήθηκαν τελετουργικές θυσίες παιδιών και γυναικών.
© Wikimedia Maps, CC BY-SA 2.0/Torsten Maue

Σύμφωνα με τους Γερμανούς αρχαιολόγους, η κατασκευή μπορεί να συνδεθεί με τις λατρείες του Ήλιου αλλά και του Θανάτου, ενώ οι ανθρώπινες θυσίες θα μπορούσαν να ήταν μέρος των θεατρικών παραστάσεων που περιέγραφαν τον κύκλο της ζωής και τον θάνατο. Μόνο τα πιο σημαντικά μέλη της κοινότητας όπως ιερείς, αρχηγοί και μέλη των οικογενειών τους είχαν το δικαίωμα να τις παρακολουθήσουν.

Στο όνομα της νίκης

Ανθρώπινες θυσίες υπάρχουν και στην ελληνική μυθολογία. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν κάποια αρχαιολογικά στοιχεία. Μόνο το 2016, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε παιδικά λείψανα στο ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο.

Το ιερό του Δία στο Λύκαιο © CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons/Danno1
Το ιερό του Δία στο Λύκαιο
© CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons/Danno1

Τα κόκαλα ενός έφηβου βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο παράλληλες σειρές λίθων, σε λατρευτικό βωμό που θυσιάζονταν ζώα προς τιμή του Δία. Ο σκελετός διατηρήθηκε αρκετά καλά, με εξαίρεση το άνω μέρος του κρανίου. Κρίνοντας από τα πήλινα θραύσματα που βρέθηκαν δίπλα στα λείψανα, χρονολογείται γύρω στον 11ο αιώνα π.Χ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αγόρι θυσιάστηκε, καθώς τα λείψανά του βρέθηκαν μέσα στον βωμό.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν και άλλοι σκελετοί εκεί, μιας και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Γνώμη των Θεών

Το κράτος των Σανγκ της Αρχαίας Κίνας θυσίαζε νέους ηλικίας από 15 έως 35 ετών. Οι ανασκαφές στα Ερείπια της πόλης Γιν, της τελευταίας πρωτεύουσας των Σανγκ, αποκάλυψαν μεγάλους βασιλικούς τάφους, τα θεμέλια του παλατιού και λατρευτικών χώρων, όπλα και υπολείμματα από θυσίες ανθρώπων και ζώων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια των 255 χρονών, ιερείς θυσίασαν πάνω από 13.000 ανθρώπους, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε μαζικούς τάφους. Στα ερείπια της πόλης υπάρχουν πάνω από 2.500 λάκκους.

Κατά κανόνα, τα θύματα ήταν κρατούμενοι πολέμων, καθώς η αυτοκρατορία βρισκόταν συνεχώς σε πόλεμο. Στην εποχή των Σανγκ, υπήρχαν δύο τύποι τελετουργιών θυσιών: «ρενσούν» και «ρενσένγκ». Στους τάφους των θυμάτων του «ρενσούν», οι αρχαιολόγοι βρίσκουν εξαιρετικά ταφικά δώρα και τελετουργικά αντικείμενα, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα θύματα ήταν υπηρέτες ή συγγενείς αριστοκρατών και αξιωματικών.

Τα λείψανα των θυμάτων του «ρενσένγκ» φαίνονται διαφορετικά: παραμορφωμένα σε ομαδικούς τάφους και χωρίς ταφικά δώρα. Τα θύματα γίνονταν θυσία στους θεούς. Κάθε φορά θυσιάζονταν 10 έως 50 άνθρωποι, ωστόσο έχει έρθει στο φως και ένας μαζικός τάφος με 339 σκελετούς.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ pexels