• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κλινική στις ΗΠΑ προσφέρει στους πλούσιους μεταγγίσεις με ”νεανικό αίμα”

Κλινική στις ΗΠΑ προσφέρει στους πλούσιους μεταγγίσεις με ”νεανικό αίμα”

Εάν μπορούσατε να προσθέσετε μια δεκαετία στη ζωή σας, θα επιτρέπατε το αίμα νέων να εισαχθεί μέσα στις φλέβες σας; Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον για αυτό το είδος «θεραπείας κατά της γήρανσης» έχει αυξηθεί ανάμεσα στην ελίτ τα τελευταία χρόνια.

Και τώρα μια εταιρεία που ονομάζεται Ambrosia έχει ανοίξει κλινικές σε πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπου μπορείτε κυριολεκτικά να έχετε “νεανικό αίμα” με ένεση απευθείας στις φλέβες σας. Αλλά δεν είναι φτηνό. Σύμφωνα με τον Jesse Karmazin, τον ιδρυτή της Ambrosia, το ένα λίτρο νεανικού αίματος θα κοστίσει 8.000 δολάρια και η απόκτηση δύο λίτρων θα κοστίσει 12.000 δολάρια:

”Η εταιρεία είναι τώρα σε λειτουργία, δήλωσε ο Karmazin στο Business Insider την Τετάρτη. Η Ambrosia πρόσφατα ανανέωσε τον ιστότοπό της με μια λίστα τοποθεσιών των κλινικών και τώρα δέχεται πληρωμές για τη διαδικασία μέσω του PayPal. Δύο επιλογές αναφέρονται: 1 λίτρο νεανικού αίματος για 8.000 δολάρια, ή 2 λίτρα για 12.000 δολάρια.

Το φθινόπωρο, ο Karmazin – ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος ιατρός – δήλωσε στο Business Insider ότι είχε προγραμματίσει να ανοίξει την πρώτη κλινική Ambrosia στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό δεν συνέβη. Αντ ‘αυτού, είπε, οι περιοχές όπου οι πελάτες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία περιλαμβάνουν το Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Τάμπα-Φλόριντα, Ομάχα, Νεμπράσκα, και Χιούστον-Τέξας.”

Δεδομένου ότι αυτές οι “θεραπείες” είναι τόσο ακριβές, προς το παρόν μόνο οι πλούσιοι θα είναι σε θέση να τις αντέξουν οικονομικά.
Αλλά προφανώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί η εταιρεία όντως έπρεπε να δημιουργήσει μια λίστα αναμονής επειδή υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση.

Ίσως μπείτε στον πειρασμό να πιστέψετε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι παράνομο, αλλά δεν είναι. Στην ουσία, αυτές οι «θεραπείες» είναι βασικά μόνο μεταγγίσεις αίματος και συνεπώς δεν απαιτείται ειδική άδεια.

Τα πιθανά οφέλη του νεανικού αίματος για την υγεία είναι κάτι που έχει γοητεύσει τους ερευνητές εδώ και αιώνες, αλλά σύμφωνα με το Vice ήταν ένας τομέας μελέτης που ήταν σχετικά αδρανής μέχρι κάπου “γύρω στη στροφή της χιλιετίας”:

”Στη συνέχεια γύρω στη στροφή της χιλιετίας, ένας καθηγητής που είχε μάθει για την ”παραβίοση” (parabiosis) στη Μοντάνα τη δεκαετία του 1950 πέρασε τη γνώση του για τη διαδικασία σε έναν τελειόφητο φοιτητή, του οποίου το έργο δημιούργησε μια νέα ακαδημαϊκή γενεά που ερευνούσε νεαρό αίμα. (Μερικοί ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπτώσεων της γήρανσης, άλλοι απλώς ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να ανακάμψουν από τραυματισμούς ή ανθρώπους όλων των ηλικιών που υποβάλλονται σε θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία). Αυτοί οι νέοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιθανά οφέλη έγκεινται στο γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα κάποιων από τις περίπου 700 πρωτεΐνες πλάσματος του αίματός μας μετατοπίζονται, προκαλώντας μεταβαλλόμενες αλλαγές σε όλους τους ιστούς και τις σωματικές λειτουργίες μας. (Επομένως, το παλιό αίμα μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει αποτελέσματα γήρανσης σε ένα νεότερο σώμα, ακριβώς όπως οι πρωτεΐνες του νέου αίματος μπορούν να αναζωογονήσουν, αν και όχι να αντιστρέψουν την γήρανση, σε ηλικιωμένους).”

Και τα τελευταία χρόνια η υποστήριξη από εξέχοντες ελιτιστές όπως ο δισεκατομμυριούχος τεχνολόγος Peter Thiel έχει ωθήσει αυτή την “τεχνολογία” στο προσκήνιο:

”Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγινε φανερό ότι ο Peter Thiel της Silicon Valley ενθουσιάστηκε με την προοπτική να επεκτείνει τη ζωή του μεταγγίζοντας το αίμα νεότερων ανθρώπων στις φλέβες του. Αυτή η αποκάλυψη (αν και δεν είναι συγκλονιστική λόγω των περιβόητων περίεργων παραξενιών του Thiel και της εμμονής του με περιθωριακά ελιξίρια), έφερε μια καταιγίδα φτηνών τίτλων με αστεία για βαμπίρ. Αλλά έθεσε επίσης στο επίκεντρο την έρευνα που πυροδότησε την κυριολεκτική δίψα του Thiel για αίμα – μελέτες που έδειχναν ότι τα ποντίκια που εγχύθηκαν με το αίμα νεότερων, παρουσίασαν σημάδια αναζωογόνησης και στατιστικά μεγαλύτερες ζωές.”

Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Η Ambrosia διενήργησε μια «κλινική δοκιμή» το 2017, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

Παλαιότερες μελέτες σε ποντίκια, ωστόσο, φαίνεται να είχαν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα σύμφωνα με το Business Insider:

”Σε πρώιμα πειράματα σε ποντίκια, ο Tony Wyss-Coray, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Αλτσχάϊμερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος ίδρυσε ένα ξεκίνημα της μακροζωίας με επίκεντρο το πλάσμα αίματος που ονομάζεται Alkahest, διαπίστωσε ότι η εναλλαγή του παλαιού πλάσματος αίματος με νεανικό πλάσμα αίματος φάνηκε να εμφανίζει κάποια περιορισμένα αντιληπτά οφέλη. Η 150χρονη χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιούσε, η ”παραβίοση” – το όνομα της οποίας προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “παρα”, “εκτός από” και “βιο” ή “ζωή” – περιλαμβάνει την ανταλλαγή αίματος δύο ζωντανών οργανισμών.”

Φυσικά, πολλοί αντιτίθενται σε τέτοιου είδους “θεραπείες” για ηθικούς λόγους. Ενώ αυτές οι θεραπείες μπορεί να φαίνονται πολύ πιο “κλινικές” από ό, τι το να πίνεις το αίμα νέων ανθρώπων, πολλοί βλέπουν πολύ λίγη ηθική διαφορά.

Ζούμε πραγματικά σε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους καιρούς σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και η πρόοδος της τεχνολογίας αλλάζει όλη τη ζωή μας με ρυθμό που σε ζαλίζει.

Υπάρχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά σε όλη αυτή την τεχνολογία, και εκείνοι που θέλουν να εισάγουν το αίμα των νέων στις φλέβες τους υπενθυμίζουν τη σημασία του να μένουμε βασισμένοι στις αξίες του παρελθόντος καθώς φτάνουμε στο μέλλον.

Από offtherecord, ΦΩΤΟ: pexels.com