Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Απαράδεκτα και καταδικαστέα τα φαινόμενα βίας σε βάρος των γυναικών

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου.

«Τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών, θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία Γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα. Και τούτο, διότι είναι αδύνατον να συνυπάρξει η βία με την αγάπη, αφού στη βία εμφωλεύουν η κακότητα, ο εγωισμός, η σκιά του θανάτου, ενώ στην αγάπη ακτινοβολεί το φέγγος του ουρανού, η ταπείνωση, η χαρά, η ειρήνη του Θεού», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Γυναίκες στη σκιά της βίας. Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των Θρησκειών».

«Εάν ‘Ό Θεός αγάπή εστι και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ’ (Α’ Ιωάν. 4, 16) τότε ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί βία εναντίον του συνανθρώπου, δεν εμπνέεται από την αγάπη και την ελευθερία του Θεού, αλλά από το μίσος, την εκμετάλλευση και την ασυδοσία. Γι’ αυτό, ας συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας, η οποία αμαυρώνει τον πολιτισμό κάνει τον άνθρωπο απάνθρωπο, καταργεί τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και μάχεται την ίδια τη ζωή» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου. Σε αυτήν παρέστησαν αρκετοί αρχιερείς, μουφτήδες της Θράκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, η βουλευτής ‘Αννα Καραμανλή (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), κληρικοί και λαϊκοί.

Επιπλέον, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το εν λόγω βιβλίο αποτελεί εύχυμο καρπό των εργασιών ενός πιλοτικού συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ειδικά για τις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώσαμε από κοινού με τη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έλαβε χώρα στο Ανθίμειο πολιτιστικό κέντρο της Αλεξανδρουπόλεως από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με φιλοξενούντα τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμο. Οι σημαντικές εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, συνέτειναν στην ουσιαστική πληροφόρηση των 100 και πλέον συνέδρων, Ελλήνων πολιτών, μελών τόσο της χριστιανικής, όσο και της μουσουλμανικής κοινότητας, επί των απόψεων των δύο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και του Ισλάμ, αναφορικά προς το προκείμενο θέμα».

«Επιπροσθέτως», τόνισε, «συνέβαλαν στην περαιτέρω καλλιέργεια ενός γόνιμου προβληματισμού, μέσω του διαλόγου, με σκοπό την αμοιβαία κατανόηση και την από κοινού προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής, και όχι μόνο, βίας. Σήμερα, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή ειδικών ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων, μας παραδίδει το ως άνω αξιόλογο βιβλίο, το οποίο εξεδόθη με τη γενναία χορηγία της Περιφέρειας Αττικής, στο οποίο περιέχονται τα πρακτικά του συνεδρίου της Αλεξανδρουπόλεως. Επαινούμε την προσπάθεια, συγχαίρουμε τους κοπιάσαντες και ευχόμεθα η μελέτη του να συντελέσει στη σωστή διαχείριση των προβλημάτων βίας».

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυναν ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμος, ο μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, ο γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, πρόεδρος της ειδικής συνοδικής επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, ενώ τον συλλογικό τόμο παρουσίασαν με εισηγήσεις τους η Αγγελική Ζιάγκα, καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, η Ιλκνούρ Κιγιτζή, καθηγήτρια της τουρκικής γλώσσας και η Χαρά Καραγιαννοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο συλλογικός αυτός τόμος, είναι τυπικά το απόσταγμα του συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από την ειδική συνοδική επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, τη γενική γραμματεία Θρησκευμάτων, τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και την υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατ’ ουσίαν, είναι το απότοκο μιας μακράς προσπάθειας, σε ένα πλαίσιο πολύριζων δραστηριοτήτων για την καλλιέργεια συνεργειών και την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πεδίο της φροντίδας για τον άνθρωπο.

Εξάλλου, οι δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολλές. Λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και παραπομπής για τέτοιου είδους περιστατικά. Έχει εκδοθεί ενημερωτικό υλικό, ενώ πραγματοποιούνται σεμινάρια επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών, ημερίδες, συνάξεις και επιστημονικά συνέδρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί