• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απρόσμενος σύμμαχος για την Θεία Κοινωνία, άφωνοι οι αριστεροί στην Ελλάδα

Απρόσμενος σύμμαχος για την Θεία Κοινωνία, άφωνοι οι αριστεροί στην Ελλάδα

Με την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας θίγεται η πεμπτουσία της χριστιανοσύνης σύμφωνα με έναν διανοούμενο, από τον οποίο κανείς δεν το περίμενε να ακούσει τέτοιο πράγμα.

Ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ένας αριστερός στοχαστής, προειδοποιεί για τους κινδύνους από μια πιθανή κατάργηση των μυστηρίων.

Ο διάσημος διαννούμενος που δίδαξε στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και τώρα στα ενενήντα του ζει στο Στάρνμπεργκ της Βαυαρίας, γράφει, μεταξύ άλλων, πως «το τελετουργικό της θείας λειτουργίας παίζει για την επιβίωση της θρησκείας έναν σημαντικό, εάν όχι καταλυτικό ρόλο». Η θρησκευτική διδασκαλία έχει πιθανότητα να επιβιώσει «μόνο όταν ασκείται από την κοινότητα στο τελετουργικό της θείας λειτουργίας, όταν δηλαδή γίνεται κτήμα με την υπαρξιακή έννοια».

Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχουν τα θεία μυστήρια, όπως η Θεία Κοινωνία, δεν θα επιβιώσει η χριστιανική θρησκεία, σύμφωνα πάντα με τον αριστερό Χάμπερμας.

Ποιος είναι ο Γιούργκεν Χάμπερμας

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας είναι Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που ανήκει στην παράδοση της κριτικής θεωρίας και του Αμερικανικού πραγματισμού.

Είναι γνωστός για την εργασία του πάνω στην έννοια της δημόσιας σφαίρας, που ήταν το θέμα και ο τίτλος του πρώτου του βιβλίου. Η εργασία του επικεντρώθηκε στα θεμέλια της κοινωνικής θεωρίας και της επιστημολογίας, την ανάλυση των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κοινωνιών και της δημοκρατίας, της έννοιας της νομιμοποίησης σε έναν κριτικό κοινωνικό – εξελικτικό πλαίσιο, και της σύγχρονης πολιτικής, ιδιαίτερα της Γερμανικής.

Το θεωρητικό σύστημα του Χάμπερμας είναι αφιερωμένο στην αποκάλυψη της δυνατότητας του λόγου, της πολιτικής χειραφέτησης, και της λανθάνουσας ορθολογικής – κριτικής επικοινωνίας στους σύγχρονους θεσμούς, αλλά και της ανθρώπινης ικανότητας να εκπληρώνει και να επιδιώκει ορθολογικά ενδιαφέροντα.