• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΠΑΖΑΡΙ» για τα Θεοφάνεια! Θα είναι τελικά στην πρώτη ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος! vid

«ΠΑΖΑΡΙ» για τα Θεοφάνεια! Θα είναι τελικά στην πρώτη ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος! vid

Παρασκήνιο για τα Φώτα...

Η κόντρα κυβέρνησης και Εκκλησίας οδηγείται σε «παζάρι» και ξέσπασε λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την ημέρα των Θεοφανείων (06/01) εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε ισχύ έως τις 11 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία βλέπει παρέμβαση στα «χωράφια» της, η κυβέρνηση θέλει να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ όσοι πιστοί διαμαρτύρονται για καταπολέμηση της πίστης χαρακτηρίζονται ζηλωτές.

Τελικά ο Ιερώνυμος θα παραστεί σήμερα στην πρώτη ορκωμοσία των υπουργών, ενώ στην αρχή είχε διαρρεύσει πως δεν θα δώσει καθόλου το «παρών». Μάλλον γίνεται «παζάρι». Η ορκωμοσία θα αρχίσει στις 11:00 με την πρώτη από τις τρεις ομάδες και τελικά σε αυτή θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος, παρότι δεν είθισται, όπως ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Όπως είδαμε χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συναίνεσε, την Δευτέρα (04/01), με τα νέα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των ναών στα Θεοφάνεια και, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικά με την Πολιτεία».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι ναοί εντέλλεται να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού»

Προκειμένου να εισακουστούν μάλιστα Μητροπόλεις καταφεύγουν στο ΣτΕ.

Πολλοί ελπίζουν πως μία επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου θα λύσει το «πρόβλημα», εκτός πια και αν όλα γίνονται, προκειμένου η Εκκλησία να δείξει στους πιστούς πως αντιδρά. Μέχρι στιγμής πάντως συνάντηση των δύο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πάντως, σήμερα ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, παρουσιάστηκε ανοιχτός για επικοινωνία, παρά το γεγονός πως ανέφερε χθες βράδυ ότι τα περιπολικά έξω από εκκλησίες δεν παραπέμπουν σε ευνομούμενη χώρα.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναφέρει πως σε όλα τα στάδια του κορωνοϊού βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στην δημόσια υγεία αλλά και στην πίστη των ανθρώπων.

«Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων» τονίζει χαρακτηριστικά η Ν.Δ..

Ακόμα, υπογραμμίζεται με έμφαση πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί.

«Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση, αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.