• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως το σχίσμα μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου εμποδίζει τους Ρώσους να επισκεφθούν το Άγιο Όρος;

Πως το σχίσμα μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου εμποδίζει τους Ρώσους να επισκεφθούν το Άγιο Όρος;

Προβλήματα έχουν προκύψει με τις θεωρήσεις προσκυνητών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, έπειτα από τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ακοινωνησία μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Φαναρίου.

 

Λόγω των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ακοινωνησίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Φαναρίου, οι προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφθούν τον Άθω είχαν προβλήματα με την έκδοση βίζας, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδια του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Σεργκέι Γκολόβιν.

«Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση, αλλά όχι στη δουλειά μας. Δεν αλλάζουμε σχέδια ούτε ακυρώνουμε εκδηλώσεις. Ό,τι είναι προγραμματισμένο θα πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν προβλήματα και με τους προσκυνητές που ήδη ταξίδευαν στον Άθω. «Το πρόβλημα υπάρχει ήδη και δεν είναι καν εκκλησιαστικό. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν χορηγεί βίζα όχι μόνο στους ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στους προσκυνητές του Άθω. Για να μεταβούν στον Άθω, οι προσκυνητές έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ιταλικής βίζας — οι Καθολικοί παρείχαν θεωρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος.

 

Υπενθύμισε δε ότι οι προσκυνητές στην Εκκλησία τους, πρέπει να λάβουν μια ευλογία για να επισκεφθούν το Άγιο Όρος. «Λόγω της κατάρρευσης των σχέσεων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και λόγω του γεγονότος ότι ο Άθως είναι Επαρχία του, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να μη δώσει ευλογία επίσκεψης στο Άγιο Όρος. Κάθε προσκυνητής πρέπει να ζητήσει ευλογίες από τον πνευματικό του πατέρα», εξήγησε ο Γκολόβιν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα με τις επισκέψεις ρώσων προσκυνητών στον Άθω, αλλά η πραγματική εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη σε μία ή δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Γιώργος Ακριτίδης, αντιπρόεδρος της εταιρείας Ambotis Holidays, που ασχολείται με τον προσκυνηματικό τουρισμό.

«Προχθές, δύο ομάδες προσκυνητών έφτασαν στην Κύπρο και τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα πάνε στον Άθω. Περιμένουμε την επιβεβαίωση για δύο ή τρεις ακόμα ομάδες για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Ακριτίδης. Σημείωσε, τέλος, ότι τα γκρουπ που έφτασαν τώρα, είχαν λάβει επιβεβαίωση πριν από δύο μήνες.

(sputniknews)

  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •