• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιο το παρασκήνιο του διορισμού του νέου διοικητή στο Άγιο Όρος

Ποιο το παρασκήνιο του διορισμού του νέου διοικητή στο Άγιο Όρος

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονων ζυμώσεων μεταξύ εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, κατά την οποία μάλιστα επικράτησε και ένα «πλούσιο» παρασκήνιο, τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους αναλαμβάνει τελικά ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας,

που είναι και ο γενικός διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η «είδηση» αυτή φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να έχει ικανοποιήσει την Εκκλησία της Ελλάδος και την ίδια στιγμή όμως να προβληματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς εδώ και αρκετό καιρό δεν βλέπει με ιδιαίτερα «καλό μάτι» την επιλογή Δήμτσα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Δήμτσας είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με εκκλησιαστικά όσο και με πολιτικά πρόσωπα. Αριστες σχέσεις διατηρεί και με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και, όπως λέγεται, ο διορισμός του στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες που έρχονται στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του γενικού διευθυντή της «Αποστολής», καθώς «έχει να προσφέρει πολλά ακόμη», ενώ δεν θα μισθοδοτείται από τη θέση του ως πολιτικού διοικητή.

Οπως προβλέπεται, ο πολιτικός διοικητής ο οποίος διορίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών και διαμένει στις Καρυές, όπου εδρεύει και η Διοίκηση, έχει την αρμοδιότητα της τήρησης του Καταστατικού Χάρτη και των προβλεπομένων θεσμών του.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος τη συγκεκριμένη θέση κατείχε ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου. Ο ίδιος το 1996 τοποθετήθηκε αρχικά ως αναπληρωτής διοικητής επί διοικήσεως κ. Σταύρου Ψυχάρη και από τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβε τα ηνία του πολιτικού διοικητή.

Βεβαίως, οι τωρινές ανακατατάξεις στον Αθω προκάλεσαν πολλά ερωτήματα στους πολιτικούς κύκλους λόγω και του γεγονότος ότι συνέπεσαν με το διπλωματικό επεισόδιο που ξέσπασε πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα για τη δράση Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχείρησαν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος.