• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος: Έχουν ξεπουλήσει τα πάντα από τη Μονή Εσφιγμένου

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος: Έχουν ξεπουλήσει τα πάντα από τη Μονή Εσφιγμένου

ESFIGMENOU

«Εγκληματικές δράσεις» αλλά και «εγκληματικά στοιχεία» εντός της μονής, κατήγγειλε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

«Προσπαθούν κάποιοι να την μπλέξουν ενώ είναι απλή και ξεκάθαρη, να την κάνουν περίπλοκη και δυσνόητη στον κόσμο οπότε εύκολα να τον παρασύρουν εκεί που θέλουν αυτοί», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, σχετικά με την γνωστή υπόθεση εκείνων που εγκαταβιούν στη μονή.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο Άρειος Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι συγκεκριμένοι που βρίσκονται στο ιστορικό μοναστήρι, κατά απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης και πλέον υποχρεώνονται να παραδώσουν την ακίνητη περιουσία στη νέα αδελφότητα.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατήγγειλε πως την ίδια νύχτα που διατάχθηκε η απέλαση τους από το Άγιο Όρος, τον Δεκέμβριο του 2002, «έχουν συστήσει αστικές εταιρείες στις οποίες είναι μέλη τα ίδια τα πρόσωπα και με παράνομες πράξεις μέσα σε μια νύχτα έχουν μεταβιβάσει την ιδιοκτησία της μονής, την υψηλή κυριότητα», ανέφερε.

«Έχουν μπράβους, έχουν σχέση με ανθρώπους της νύχτας, έχουν πεθάνει άνθρωποι από χρήση ναρκωτικών, συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ αδελφοτήτων

«Νομικά έχει τελειώσει το θέμα. Αυτοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν ότι είμαστε δύο αδελφότητες που τσακωνόμαστε για το χρήμα και για το μήλον της έριδος, που είναι το μοναστήρι. Αυτοί μόνοι τους τα έβαλαν με την εκκλησία και το μοναστήρι. Όλα τα ντύνουν κάτω από το κάλυμμα της ιερότητας, ότι εμείς αγωνιζόμαστε για την ορθοδοξία, για να κερδίσουν την εύνοια του κόσμου».

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για όλους τους παλαιοημερολογίτες αλλά τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε, πως «προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να παρουσιάσουν ότι γίνεται δίωξη για την πίστη τους. Δεν υπάρχει καμία δίωξη για την πίστη τους. Αυτοί το πασάρουν γιατί δεν θέλουν να παρουσιάσουν τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει».

Κρύβονται πίσω από το ράσο ενώ δεν είναι μοναχοί, δεν ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία, όχι όλοι οι παλαιοημερολογίτες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί και σύμφωνα με το σύνταγμα, απαγορεύεται ρητώς να εγκαταβιούν στο Άγιον Όρος ιδιαίτερες αδελφότητες και σχισματικοί.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν προσχωρήσει σε παρατάξεις παλαιοημερολογιτών και δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία.

Η επόμενη μέρα

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, τόνισε: «Εάν υπάρχουν νόμοι σε ένα κράτος που τους σέβονται και εκτελούνται, αυτό περιμένουμε και εμείς. Υπάρχουν 65 καταδικαστικές αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «τη λύση την κρατάει η ελληνική πολιτεία στα χέρια της».

Ερωτηθείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μίλησε για πολιτική πράξη και αναρωτήθηκε αν πίσω από όλο αυτό βρίσκεται η Ρωσία.

«Καταδικάζουμε μεν αυτή την πράξη αλλά είναι καθαρά για πολιτικούς λόγους, για να τραβήξει ψήφους. Και από πίσω φαίνεται ότι κρύβεται και η Ρωσία και θέλουν να πλήξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα του Ουκρανικού. Γι’ αυτό αν δείτε οι δηλώσεις των Ρώσων είναι πολύ ήπιες και μαλακές. Η Αγία Σοφία είναι ο φάρος μας. Ήθελαν να πλήξουν κάτι το ιερό», κατέληξε.