Τι (δεν) είδαμε από την Εθνική στο Παρίσι

Μια όχι πειστική νίκη, μια αρκετά βαριά ήττα, αλλά κυρίως πολλά χρήσιμα συμπεράσματα ήταν ο απολογισμός της Εθνικής στο τουρνουά του Παρισιού.

 

Οι αδυναμίες που φανερώθηκαν δεν είναι ως επί το πλείστον άλυτες, ωστόσο ο λιγοστός χρόνος μέχρι τα ματς με Σερβία στο Ηράκλειο (13/9) και Γεωργία στην Τιφλίδα (16/9) βάζουν ερωτηματικό στην ετοιμότητα της επίσημης αγαπημένης στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πάντως η δεδομένη διάθεση των παικτών και ο συνδυασμός ταλέντου, εμπειρίας και εγωισμού μπορεί να οδηγήσει στην απαιτούμενη αντίδραση. Ούτως ή άλλως, η «προίκα» του 6-0 από την πρώτη φάση φέρνει την Ελλάδα μια ανάσα από τα τελικά της Κίνας.

Ας δούμε, όμως, τι διαπιστώσαμε στα παιχνίδια με Γαλλία και Μαυροβούνιο:

-Αμυντικό πρόβλημα: Η Εθνική ήταν σαφές πως δεν είχε την απαιτούμενη αμυντική συμπεριφορά. Δέχτηκε 76 πόντους από το Μαυροβούνιο και 84 από τη Γαλλία έχοντας παθητικό 20+ πόντων στα πέντε από τα οκτώ δεκάλεπτα στο τουρνουά του Παρισιού. Πέρα από την έλλειψη συνεννόησης, είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης αθλητικότητας στη front line, κάτι που καθιστά δύσκολό να λειτουργήσει αποτελεσματικά άμυνα με αλλαγές αν το σχήμα έχει κλασικό 5άρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δέχτηκε 36 πόντους στο «ζωγραφιστό» από τη Γαλλία και 34 από το Μαυροβούνιο, ενώ δεν λειτούργησαν καλά και οι περιστροφές και υπήρχαν πολλά ελεύθερα σουτ, με τους αντιπάλους να έχουν 6/14 και 7/18 τρίποντα αντίστοιχα.

-Ριμπάουντ: Το εύκολο ριμπάουντ είναι ζητούμενο για μια ομάδα που προσπαθεί να τρέξει. Η Εθνική δεν το είχε στον απαιτούμενο βαθμό μετρώντας από 12 χαμένα ριμπάουντ απέναντι σε Γαλλία και Μαυροβούνιο δεχόμενη από δεύτερες επιθέσεις 16 και 14 πόντους αντίστοιχα. Αυτό επηρέασε και το δικό της σκορ σε ανοιχτό γήπεδο, καθώς η ελληνική ομάδα πήρε 15 και 11 πόντους αντίστοιχα στο fast break. Την ίδια ώρα η Ελλάδα πήρε μόλις 22 πόντους και στα δύο ματς από δεύτερες επιθέσεις μαζεύοντας συνολικά 14 επιθετικά ριμπάουντ.

-Αστοχία, ειδικά στο τρίποντο: Το μακρινό σουτ είναι χρόνιο πρόβλημα για το ελληνικό μπάσκετ. Η Εθνική δεν αποτέλεσε εξαίρεση σπάζοντας τα καλάθια στο τουρνουά της Γαλλίας. Συνολικά είχε 13/39 τρίποντα, 5/18 απέναντι στη Γαλλία και 8/21 (αν και ξεκίνησε με 2/11) κόντρα στο Μαυροβούνιο. Ακόμη και ο θεωρητικά καλύτερος σουτέρ της ομάδας, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, είχε συνολικά 0/3.

-Κακή αναλογία ασίστ/λαθών: Η δημιουργία έλειψε, όπως και οι αυτοματισμοί, πράγμα μάλλον φυσιολογικό για μια ομάδα… τριών προπονήσεων. Η Εθνική είχε 36 ασίστ για 35 λάθη στο τουρνουά του Παρισιού (14/19 με Γαλλία, 22/16 με Μαυροβούνιο) προσφέροντας συνολικά 36 πόντους από λάθη στους αντιπάλους (19 στη Γαλλία, 17 στο Μαυροβούνιο).

-Πιεστική άμυνα, αλλά κατά διαστήματα: Υπήρχαν κάποια διαστήματα στα οποία η ελληνική άμυνα ήταν πολύ αποτελεσματική στην πίεσή της. Δεν είναι τυχαίο πως οδήγησε τη Γαλλία σε 20 λάθη και το Μαυροβούνιο σε 13 μετρώντας 12 και 6 κλεψίματα αντίστοιχα. Όμως η συγκεκριμένη πίεση δεν είχε μεγάλη διάρκεια και γρήγορα ξεθύμαινε, κυρίως λόγω των υποχρεωτικών αλλαγών σε σχήματα που λειτουργούσαν όταν παίκτες κουράζονταν ή φθείρονταν με φάουλ.

-Παίκτες… όχι στο φουλ: Πέρα από ζητήματα χημείας και συνοχής, η Εθνική εμφανίστηκε στο Παρίσι και με παίκτες εκτός φόρμας. Άλλοι έρχονται από το… σκληρό στάδιο προετοιμασίας με τις ομάδες τους και δεν έχουν ακόμη ρυθμό, άλλοι δεν έχουν καν ξεκινήσει να δουλεύουν με τους συλλόγους τους (π.χ. Σλούκας, Ντόρσεϊ) και αυτό ήταν εμφανές. Το ζητούμενο είναι να… λυθούν μέχρι την Πέμπτη. Προλαβαίνουν;

-Νέοι πρωταγωνιστές: Ένα από τα λίγα καλά νέα από το τουρνουά του Παρισιού αφορά στην ουσιαστική βοήθεια από νέα μέλη της ομάδας. Ο Ντίνος Μήτογλου έπαιξε συνολικά 29 λεπτά έχοντας 20 πόντους και στα δύο ματς, ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης παίζοντας μόνο χθες και μόνο στο δεύτερο ημίχρονο για 8:32 ξεχώρισε με 8 πόντους και 2/3 τρίποντα. Θετική παρουσία είχε στα περίπου 22 λεπτά που έπαιξε συνολικά και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Τρία παιδιά που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη φάση και έδειξαν πως έχουν θέση και στην… πλήρη Εθνική.

-Ο Ντόρσεϊ που θέλει χρόνο: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επέστρεψε μετά από δύο χρόνια στην Εθνική, αλλά έδειξε έξω από τα νερά του. Συνολικά είχε 2 πόντους με 1/7 σουτ και πολλά προβλήματα στην άμυνα και στα δύο ματς του Παρισιού. Είναι προφανές πως χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, αλλά… χρόνος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Πάντως πρόκειται για κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ και η διάθεση που έδειξε τόσο να έρθει σε αυτό το «παράθυρο» από τις ΗΠΑ, όσο και αυτή που δείχνει στις προπονήσεις μπορεί να προσφέρει αισιοδοξία για το μέλλον.

Από SportFm

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...